Innenriks

- Skattekutt ikke riktig medisin for Norge

Store skattekutt er ikke riktig medisin for å gjøre Norge mindre oljeavhengige, mener Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Økonomien står foran store omstillinger, men vi er ikke i krise, slik vi ser lenger sør i Europa, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Fallet i oljeprisen har rystet Norge. Fra 115 dollar fatet i sommer har prisen på vår viktigste råvare stupt. I går falt prisen ned under 54 dollar fatet.

Arbeiderpartiet arrangerte i går nyttårskonferanse om framtida til norsk økonomi. Her påpekte flere finanseksperter at økonomien ikke er i krise - men at Norge står overfor store omstillinger framover.

 

Kritiserer regjeringen

Finansminister Siv Jensen (Frp) har tidligere uttalt at Norge må gjøre det som er mulig for å styrke konkurransekraften til bedriftene for å takle omstillingen fra oljesmurt økonomi til en ny hverdag best mulig.

Jensen mener skatteletter er viktig for å bedre rammevilkårene til norsk næringsliv.

Men Ap-leder Jonas Gahr Støre er ikke enig i at lavere skatt er riktig medisin for å gjøre Norge økonomisk robust i en omskiftelig tid.

- Ofte hører vi fra regjeringen «skattekutt er svaret - hva var spørsmålet». Det er nærmest et universelt middel å kutte i velferdsstatens tjenester og skatt. Jeg mener det er en usosial og lite treffsikker løsning, sier Støre.

 

Laber lønnsvekst

2015 blir året da lønningene i Norge nesten står helt i ro, anslår DNB Markets.

Det er ringvirkningene av en halvert oljepris som slår direkte inn i lommebøkene til norske lønnsmottakere, ifølge seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

- 15 års gullalder i norsk økonomi er over. Det vil merkes ikke minst i lønnsoppgjørene, sa Haugland under konferansen, ifølge NTB.

 

Oljebrems

Utflatingen i lønninger er bare ett av mange tegn på at veksten i norsk økonomi bremser kraftig opp i 2015. Det hele forklares med at oljesektoren er blitt mindre lønnsom. Resultatet er svekket kronekurs, litt stigende ledighet og lavere vekst.

Verken Haugland, oljeanalytiker Tina Saltvedt i Nordea Markets eller økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo mener det er grunn til å snakke om noen krise i norsk økonomi.

Holden advarer tvert om mot kriselignende tiltak.

- Pasienten puster. Det er ikke tida for livreddende tiltak med dertil fare for ribbeinsbrudd, men langsiktige og fornuftige tiltak, sa han, ifølge NTB.

Mer fra Dagsavisen