Ap-Jonas som Skam-Jonas og Sp-Trygve Slagsvold Vedum som Isak. (Bilder fra NTB scanpix, Dagsavisen og NRK).

Skamtinget: Her er politikerne i «Skam»!

Norsk politikk så selv en 16-åring kan forstå.

Det er nå ett år til valgkampen begynner. Stortingsvalget 2017 skal avklare om de Blåblå skal få enda en leiekontrakt i regjeringskontorene, eller om de skal kastes på huet og ræva ut, så de kræsjlander i asfalten i akersgata og må sette seg ned og tigge, eventuelt dra sine blåmerkede kropper tilbake til Stortinget.

Politikk pleide å være enkelt. Venstresida var de snille, høyresida var de slemme. Arbeidere mot kapitalister, ikke sant? Men nå om dagen er det mye mer komplisert. Miljøspørsmål, for eksempel, eller innvandring. Eller kriging i utlandet? Du kan ikke bare dra en akse fra venstre mot høyre og dermed forstå alt.

Men heldigvis har vi fått et nytt analytisk verktøy i Norge, nemlig TV-serien Skam. Så til ære for landets 16-åringer, og alle andre som i skjul ser på dette Paradise Hotel for P2-segmentet, har Dagsavisens forsøksvis ungdommelige politiske avdeling laget en enkel modell for hvordan å forstå det politiske Norge.

Les også: Spiller inn mer Unge og lovende

Er du klar? Og ikke redd for spoilers. Fett. Les videre.

Sosialistisk Venstreparti er Stortingets Eva. Hun var viktigere før, og hun blir stadig mindre viktig. Særlig etter at hun ikke lenger er sammen med Jonas, eller Arbeiderpartiet, som han heter.

Eva går rundt og er permanent smådeppa, kanskje først og fremst på grunn av nettopp dette forholdet til Jonas, som hun ikke helt greier å gi slipp på. Spørsmålet er om hennes storhetstid er over, eller om hun snart kan bli interessant igjen.

Jonas, altså Arbeiderpartiet, har også veldig tette forbindelser med sin kompis Isak, eller Senterpartiet om du vil. Isak, Eva og Jonas pleide å være et trekløver som gjorde alt mulig sammen. Men nå om dagen sliter de. De later som om de er venner, og greier ikke helt å holde seg unna hverandre. Men forholdet er tungt. En ting er Eva og Jonas-bruddet, men enda vanskeligere er det kanskje at Eva mistenker Isak for å date Gutte-Chris. Eller Fremskrittspartiet. De to finner stadig oftere sammen, særlig i spørsmål om innvandring, hvor det kan virke som om Isak liker Gutte-Chris bedre enn Eva og Jonas til sammen. Hmmm.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Gutte-Chris har en brennende bromance med William, eller Høyre. William er prinsippiell tilhenger av krig, han er stinn av gryn, og han sliter tilsynelatende med både narsisisstiske tendenser og manglende evne til å se andre enn sine egne (og hans nærmeste rike venners) behov. Og i tillegg til å være den som gir gutte-Chris en plass i sola (evt Regjeringen, eller russebussen Penetrators), har han romantiske forbindelser med både Vilde (Venstre) og Noora (KrF).

Det er jentenes beundring og støttende tilrop som gjør at William og Gutte-Chris kan holde på som de gjør. Som holder de ved makta i skolegården. Samtidig veit nok jentene, innerst inne, at tredjeklasseguttene gjør som de vil, og at de når som helst hopper videre til noen yngre og penere jenter om Vilde og Noora ikke lenger vil rulle. På den andre sida, William og Noora (fortsatt KrF) har trøbbel. Det er ikke godt å si om det forholdet egentlig kommer til å vare helt til neste sesong. Akkurat nå ser det dårlig ut. Og hvis Noora og William slår opp, kommer da Vilde (Venstre) og Noora til å fortsette å være så gode venner? Forholdet mellom de to jentene har vært gjennom harde tak før, men har så langt holdt ut, til tross for at Noora (KrF) hverken drikker eller ligger med folk, mens Vilde (Venstre) er rausere på begge fronter. Men hvis det blir slutt mellom William og Noora vil kanskje Vilde prøve å vinne han igjen, mens Noora kanskje heller da vil bli sammen med Jonas?

Les også: Test deg selv: Hvilken klasse tilhører DU?

På siden har vi Sana, eller Miljøpartiet De Grønne, den alltid prinsippfaste outsideren i gjengen, som ikke ser ut til å være forelska i noen av de andre. Riktignok er hun venner med jentene, men hun har noen veldig moralistiske bekjente, som kanskje bidrar til at hun ikke føler hun helt kan slippe seg løs med guttene. Sana, stakkar, er en outsider uansett hvor hun snur og vender på seg.

Rødt, eller Jente-Chris, er også en outsider. Hun er gøyal, alltid kjapp i replikken, men av en eller annen grunn ser ingen ut til å være forelska i henne, og det plasserer henne utenfor begivenhetenes sentrum. Men kanskje blir hun hovedperson i en seinere sesong?

Uansett er nok det viktigste spørsmålet før 2017 hva som skjer med Noora og William. Hvis de fortsetter å være sammen, vil de nok beholde makta framover også. Men hvis Noora blir singel, eller enda verre, sammen med Jonas, da kan alt bli snudd på hodet.

Dessuten, hvis Sana blir med på leken for alvor, så kan det også endre maktbalansen i skolegården fundamentalt.

Men enn så lenge er Noora den som alle vil kurtisere. Hennes venninne Vilde går uansett alltid etter de mest populære guttene, selv om de ikke alltid er så interesserte i henne. Det er synd, men sant.

Kommentar: Derfor er Oslo er Europas styggeste hovedstad