Innenriks

Skal utfordre Støre framover

NY AUF-LEDER: Det er bra Jonas Gahr Støre har bakgrunn fra diplomatiet, for det skal bli tøft å forhandle med AUF framover, lover AUFs nye leder Mani Hussaini.

Til stående applaus ble Mani Hussaini (26) fra Jessheim valgt til ny leder av AUF i går formiddag.

- AUF velger nå en leder som har vært på asylmottak med en familie som har mottatt sosialhjelp. I Frps regnestykke ville du vært en utgiftspost. Nå skal du lede landets viktigste ungdomsorganisasjon, sa leder av AUFs valgkomité Truls Wickholm da Hussaini enstemmig ble valgt.

Skatteentusiaster

- Det er bra Jonas har bakgrunn fra diplomatiet, for det skal bli tøft å forhandle med AUF framover, sa Hussaini i sin første tale til ungdomspartiet.

Den nye AUF-lederen staket også ut noen kurser for ungdomspartiet: Hussaini trekker fram skatt, miljø og asyl som viktige områder framover:

- Jeg mener Ap bør tørre å gå til valg på at vi hever skattene. AUF skal være skatteentusiaster. Skal vi ha velferd, må vi være villige til å betale for det. Jeg håper Jonas tar utfordringen og at det blir en skikkelig skattedebatt i årene som kommer, sier Hussaini.

AUF-lederen kom med en annen klar beskjed til moderpartiet: Ap skal bli enda grønnere.

- La oss sette en strek over oljeboringen i Lofoten og Vesterålen. Kjære Ap, det kommer ikke til å skje. Vi gir oss ikke før vi har vunnet, sa Hussaini.

Gråtkvalt

Eskil Pedersen avsluttet i går sin åtte år lange karriere i AUF-ledelsen med en takketale til støttespillere, gamle AUF-ledere, rådgivere og hvert enkelt fylkeslag. Pedersen slet med å holde tårene tilbake da han snakket om tida etter terrorangrepet 22. juli.

- Noen sier jeg har framstått med ro, men det har rast inni meg. Over urettferdighet, over hatet mot våre verdier. Når det har blåst som verst og redselen har herjet, da har dere vært her for hverandre. Og for meg. Det vil jeg være evig takknemlig for, sa Pedersen.

- Min lederperiode ble preget av det vondeste i AUFs historie. Vi skal være stolte av oss selv. Det var ikke gitt at det skulle gå så bra. Lille AUF ble offer for det verste, det mest brutale som har skjedd i Norge i fredstid, sa Pedersen.

Hussaini takket Pedersen for jobben han har gjort for AUF etter terrorangrepet:

- Det var ingen fasit, det var ingen som hadde gjort noe sånt før, men du klarte det. Vi takker deg for det. Mens vi har snakket om å gjenreise Utøya, har du gjenreist AUF. Vi vet du har fått mye hets, men du vet at du har mange som står bak deg. Vi er takknemlige for at du har stått i det - du har ledet oss, men også en hel generasjon unge, sa Hussaini.

I en hyllestvideo laget av AUF til Pedersen ga også tidligere Ap-leder, nå NATO-sjef, Jens Stoltenberg en hilsen:

- Jeg savner deg. Jeg savner at du sitter til høyre for meg i sentralstyremøtet og kommer med kritiske innspill, sa Stoltenberg.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen