Sport

Skal sykle 700 km alene på Finnmarksvidda - regner med å sove seks timer på tre og et halv døgn

Mens noen benytter sommerferien til å slappe av, reiser Tom-Viggo Vårdal (42) til Alta for å delta i et av verdens mest krevende terrengsykkelritt.

Rygge-mannen er nemlig en av deltakere til årets utgave av Ishavskraft Offroad Finnmark 700. Sykkelrittet er på 700 kilometer og går gjennom noen av den villeste utmarka Finnmark har å by på.

Løypa er omtrent like lang som den korteste veien fra Oslo til Namsos. Forskjellen er at syklistene må forsere vidder, myrer og elver i stedet for bare asfaltveier. Løypa byr også på til sammen 13.000 klatremeter.

På sine hjemmesider siterer arrangøren en av sine tidligere deltakere, Magnar Slåtto, på følgende: «Offroad Finnmark 700 kan beskrives som å sykle fra Tromsø til Mo i Rana - Det er bare det at du sykler i grøfta».

Timevis unna hjelp

I år er det første gang det arrangeres en solovariant av løpet. Tom-Viggo Vårdal fra Rygge er én av så langt 23 påmeldte menn og kvinner som har sagt seg villige til å utsette kroppen for 70 mil med sykling alene i det øde terrenget.

Av sikkerhetsmessige årsaker kommer arrangøren til å ha firehjulinger (ATV) i beredskap langs løypa. Ved en ulykke kan nærmeste hjelp likevel være timesvis unna.

– Den største utfordringen i år blir at jeg må klare meg selv. Det er én ting jeg ikke får gjort noe med, og det er hodet. Den får jeg ikke smurt med noe annet enn mat. Jeg kommer ikke til å ha en makker som kan hjelpe meg gjennom nedetiden, sier Vårdal.

LES OGSÅ: Her fjernes innkrevingen av bompenger fem år før planlagt

Sterk mental utfordring

For å kompensere tapet av en makker, i hvert fall delvis, kommer Vårdal for første gang til å ta med seg musikk på turen, i håp om å holde motivasjonen oppe.

– Det vil fortrinnsvis være til de periodene jeg er nede og veldig trøtt, forklarer han.

– Hva tenker du på i de periodene?

– Jeg kommer ikke ordentlig i gang før jeg har syklet en 10-15 timer. Når jeg har vært ute 35 timer, da må jeg begynne å tenke litt annerledes, for å si det sånn. Den første tanken er å få i seg nok mat.

– Hva spiser man under et løp som dette?

– Alt du kan komme over, svarer han.

LES OGSÅ: Heidi Støre ser fram til kvinnenes fotballfest: – Dette blir tidenes VM (DA+)

Tom-Viggo Vårdal har deltatt på Offroad Finnmark-rittene hvert år siden 2011. Han peker på naturopplevelsen som en av årsakene til at han stadig vender tilbake.

Tom-Viggo Vårdal fra Rygge har deltatt på Offroad Finnmark-rittene hvert år siden 2011. Han peker på den vakre naturen som en av årsakene til at han stadig vender tilbake.

85 timer med sykling, kun seks timer med søvn

Det er lagt inn to obligatoriske stoppesteder på 4,5 time hver underveis i løpet. Der får deltakerne mat og bevertning. Det er, kanskje ikke overraskende, et av høydepunktene til Vårdal.

– Den gleden når du kommer til stoppestedene er helt spesiell. Du blir vartet opp som en proff syklist, selv om du er amatør, sier han.

42-åringen pleier vanligvis å ta til sammen 12 timer med pause underveis. Vanligvis sover han rundt seks timer totalt gjennom hele rittet, som han regner med vil ta rundt 85 timer å fullføre i år.

– Det er litt lite, men det går. Det blir en vanesak. Kroppen går etter hvert inn i en egen modus, sier Vårdal.

LES OGSÅ: MDG vil innføre bilfrie soner i Moss

Tom-Viggo Vårdal har brukt mange timer bak sykkelrattet på å forberede seg. Likevel er det den mentale styrken som vil være avgjørende, mener han.

Tom-Viggo Vårdal har brukt mange timer bak sykkelrattet på å forberede seg. Likevel er det den mentale styrken som vil være avgjørende, mener han.

Har deltatt åtte ganger tidligere

Han er en av veteranene under det som markedsføres som et av verdens tøffeste terrengsykkelritt. Han deltok for første gang i 2011, da på distansen 300 km. Tre år senere følte han seg klar til å begi seg ut på 700 km-varianten. Han har ikke sett seg tilbake siden.

I år, når han før første gang sykler alene, er målet å havne blant de beste.

– Målsetningen er alltid å fullføre. Alt annet er en bonus. Jeg tenker at topp 10 er innenfor rekkevidde, men jeg håper på topp 5, sier han.

– Hva er det som får deg til å vende tilbake, år etter år?

– Det som tiltrekker meg mest er naturopplevelsen. Landskapet og terrenget der oppe er helt fantastisk. Jeg har syklet mye rundt omkring i verden, men det er ingenting som slår Finnmarksvidda, svarer han.

LES OGSÅ: Flyselskaper har sagt seg villige til å fly fra Moss lufthavn Rygge (DA+)

– Mindre stress enn Birken

Vårdal har representert Østfold alene i rittet en rekke år. Det har nemlig ikke vært lett å få med seg lokale syklister opp til Nord-Norge.

– Jeg prøver stadig vekk å få med meg flere folk fra Østfold til å bli med på dette, men det er ikke lett. De sier det er for langt og dyrt å reise dit, men jeg har syklet Birken og det var dyrere.

– Hva er den største forskjellen mellom Birken og dette rittet?

– Alle kan sykle Birken, men få kan sykle dette rittet. Dette er noe helt annet. Det er også langt færre folk som deltar, så det er mindre stress. Lengden på rittet gjør også at det blir mindre stress. Det er såpass langt at du får et annet tempo i kroppen. Det er mye roligere å sykle 700 kilometer, svarer han.

Tom-Viggo VårdalI vant mixklassen i 2016. I fjor syklet han med et dansk elitelag, selv om han egentlig er amatør.

Vårdal har syklet 700 kilometer-klassen siden 2014.

Lange forberedelser

Vårdal har forberedt seg lenge på årets ritt. Gjennom vinteren har han syklet fire dager i uka, uansett vær. Tøffe værforhold er noe deltakerne må forvente i Finnmark, selv om kalenderen viser juli.

– Jeg sykler alltid med ullsokker, uansett. Vi må gjennom en del elver og da blir du alltid våt på beina. Når det gjelder bekledning, kommer erfaringen min fra Forsvaret godt med, sier 42-åringen.

Uansett hvor godt man forbereder seg fysisk, mener rittveteranen det er liten sjans å fullføre løpet hvis ikke hodet er på rett plass.

– Om du har trent på sykkel 15.000 eller 1.000 timer spiller liten rolle når du har vært ute i 50 timer. Da er det utstyret, matinntaket og deg selv som teller mest, sier Vårdal, som ikke har tenkt til å gi seg med det første:

– Jeg må nok gå for 10-årstrøya nå, smiler han.

LES OGSÅ: Bane NOR håper kunst vil blidgjøre mossinger etter å ha revet en hel bydel (DA+)

---

Offroad Finnmark

  • ▪ Offroad Finnmark er et årlig sykkelritt med start og målgang i Alta.
  • ▪ Rittet har tre lengdedistanser: 150, 300 og 700 kilometer.
  • ▪ I år er første gang det arrangeres soloklasser under 700 kilometer-rittet.
  • ▪ Så langt har 23 personer meldt seg på i denne klassen, inkludert 3 kvinner.
  • ▪ De representerer Norge, Danmark, Italia og Tyskland.
  • ▪ Startskuddet går mandag 29. juli klokken 21.00. De siste rytterne er ventet i mål lørdag 3. august.

---

Mer fra Dagsavisen