Innenriks

Skal sikres samvær

Tunisiske Fathi Ali saksøkte staten for å nekte ham samvær med sin ni år gamle sønn. Retten ga ham medhold.

I 2014 ble Fathi Ali kun tilkjent samvær tre timer tre ganger i året med med sønnen. Oslo tingrett fastslår i dommen at samværene ikke kan realiseres fordi Fathi Ali ikke har råd til å reise fra Tunisia til Norge. Retten mener at dette strider mot artikkel 8 i Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) om rett til familie og privatliv. Retten bestrider Utlendingsnemndas argumentasjon om at kommunikasjon på telefon eller Skype er nok.

– Telefon og Skype kan ikke uten videre fungere som substitutt til ordinært samvær for å ha en far og sønn-relasjon, og gi sønnen kjennskap til sin identitet, kultur og bakgrunn, skriver Oslo tingrett i dommen.

– Nå håper jeg at jeg og sønnen min får muligheter til å være mer sammen og bli bedre kjent, sier en glad Fathi Ali til Dagsavisen.

Han er en av mange utenlandske foreldre som opplever at norske myndigheter ikke anerkjenner betydningen av at flerkulturelle barn skal sikres kjennskap til sin etniske og kulturelle bakgrunn, og at de faktisk trenger å være fysisk sammen.

Sønnens norske mor mistet for åtte år siden omsorgsretten for sønnen som ble plassert i beredskapshjem og siden fosterhjem. Fathi reiste da til Norge, krevde – og fikk – omsorgsrett og foreldreansvar for sønnen.

Hadde fast jobb

Fra 2012 til 2015 hadde Fathi Ali midlertidig opphold i Norge, fast jobb og samvær med sønnen. I desember 2014 inndro UNE oppholdstillatelsen fordi Fathi og sønnen har for få samvær. Det er dette vedtaket Oslo tingrett nå har kjent ugyldig.

UNE forutsatte nemlig at Fathi Ali skulle få dekket reiseutgiftene fra Tunisia til Norge av barnevernet. Det har barnevernet og Fylkesnemnda avslått. Oslo tingrett mener det er likegyldig om den ene eller andre delen av Staten dekker reiseutgiftene, bare de dekkes.

– Vedtaket bærer preg av sirkelargumentasjon fra UNEs side, uten at det reelt sett gjøres en samlet vurdering av barnets beste. Beslutningen medfører at det i løpet av kort tid ville bli et tilnærmet totalt brudd i samværet mellom far og sønn, skriver Oslo tingrett i dommen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Menneskerettighetene

– Jeg er glad for at retten er enig i at UNEs vedtak er i strid med menneskerettighetene og håper at min klient og hans sønn nå sikres stabil kontakt, sier advokat Halvor Frihagen.

UNE har ikke bestemt seg for om den vil akseptere dommen og innvilge Fathi Ali oppholdstillatelse, anke eller fatte et nytt og vedtak.

– UNE har ikke fått studert dommen inngående. Det er for tidlig å si om den vil bli anket, eller om det nå vil bli fattet et nytt vedtak og hva i så fall det vil gå ut på, sier kommunikasjonssjef Bjørn Lyster i UNE til Dagsavisen.

Han er ikke enig i at UNEs behandling er i strid med menneskerettighetene, men at UNEs beslutning er ugyldig på grunn av mangler ved begrunnelsen.

Mer fra Dagsavisen