Innenriks

Skal rydde i ventelisterot

En elektronisk pasientjournal som følger pasienten i hele helsevesenet er helseministerens resept for å få bukt med ventelisterot ved norske sykehus.

Forslaget legges fram i en stortingsmelding som helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterer fredag.

– Dagens teknologiske løsninger er for dårlige. Informasjonen flyter ikke godt nok sammen med pasienten i systemet. Og i noen tilfeller er lovgivningen slik at du ikke kan overføre informasjon automatisk fra et sykehus til et annet. Dette må vi rydde opp i, sier Støre til NTB.

– Uoversiktlig

At det nå viser seg at det fortsatt er rot med ventelister ved 11 av 20 norske sykehus, rokker ifølge Støre ikke ved hans tidligere fremstilling av at ventetidene er blitt kortere.

–  Jeg har sagt at ventetidene er på vei ned. Jeg hører Riksrevisjonen si at det trolig er riktig. Men pasientadministrasjon er et ganske uoversiktlig område, og dette er en veldig stor utfordring for mange sykehus. Det betyr at det kan hefte usikkerhet ved hvert enkelt tall. Men helhetsbildet er jeg trygg på går i riktig retning, sier helseministeren.

– Åpenbart feil

Støre var onsdag morgen i kontakt med helseregionene etter NRKs sak tirsdag kveld om nytt ventelisterot.

– Når du blir henvist til sykehuset av legen, så får du en første behandling. Så kan det hende at du må innom to, tre andre på vei til operasjon. Og med det systemet vi nå har, kan det hende at sykehuset begynner å telle på null på hver av de etappene. Det er åpenbart feil. Men det kan skje, fordi det behandlingsadministrative systemet er mangelfullt. Elektronisk flyt av opplysninger vil gjøre dette enklere, sier Støre.

Lovendring

Han sier at helseforetakene etterlyser lovendringer.

– Pasientadministrative rutiner må forenkles, og lovgivningen må justeres, slik at det blir mulig å sende informasjon mellom helseforetak. Noen vil si at det utfordrer personsikkerheten, men jeg mener at her går hensynet til pasientsikkerheten foran. Jeg mener vi kan klare den avveiningen, sier Støre til NTB.

Støre sier til at det fra denne uken ble mulig å logge seg inn på Minhelse med bank-id og få oversikt over alle dine resepter.

– Det illustrerer hva som er mulig, og at det kan gjøres sikkert. Jeg tror alle opplever at nettbank er så sikkert som det kan bli. Å innføre én journal er viktig for pasientsikkerheten, inkludert trygghet for at hver enkelt har tilgang til helseopplysninger som gjelder dem selv, sier Støre.

Spørsmål

Helsepolitisk talsmann Per Arne Olsen i Frp krever at Støre møter i Stortinget for å forklare hvordan det er mulig at ventetidene for behandling ved norske sykehus i snitt er en måned lenger enn det offentlige statistikker så langt har vist.

– Har statsråden eller andre i politisk ledelse kjent til den reelle situasjonen for ventetider, og ser statsråden behovet for en ekstern gjennomgang for å få alle fakta på bordet for situasjonen i helsevesenet? spør Olsen i et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsministeren. (NTB)

Mer fra Dagsavisen