Innenriks

Skal mobilisere LO-medlemmene for Ap

KONFERANSE: Et tettere samarbeid mellom LO og Ap skal legge grunnen for blå valgnederlag både i 2015 og 2017, varsler LO-lederen.

- Det var for mange som satt hjemme under stortingsvalget. Jeg tenker at det er viktig for oss i fagbevegelsen å finne de rette knappene å trykke på, slik at medlemmene våre velger å gå til valgurnene, sier Gerd Kristiansen til Dagsavisen.

- Og at de stemmer Ap?

- Vi anbefalte medlemmene våre å stemme rødgrønt før stortingsvalget i fjor. Vi er opptatt av å synliggjøre politikken vår, og den ligger tett opp til Arbeiderpartiets politikk, svarer Kristiansen.

- Og nå ligger det an til et enda tettere samarbeid med Ap?

- Min marsjordre fra LO-kongressen er å få til et nærmere og tettere samarbeid med Arbeiderpartiet både sentralt og lokalt, og det vil jeg jobbe for. Årets fagligpolitiske konferanse blir på en måte startskuddet for dette, og den jobben vi skal gjøre fram mot milepælene i 2015 og 2017.

Klandrer LO

LO og Ap har møttes i fagligpolitiske konferanser i en årrekke, men det som er nytt av året, er at Ap ikke lenger er et regjeringsparti. For første gang på mange år er det et opposisjonsparti som LO møter. Valgnederlaget for de rødgrønne i september var ventet, men ikke mindre har det vært tungt å fordøye for mer enn én Ap-politiker. Det vakte oppsikt da partisekretær Raymond Johansen i november stilte spørsmål ved det fagligpolitiske samarbeidet i forkant av stortingsvalget.

- Mange LO-organiserte som stemte på oss i 2009, valgte denne gangen Høyre, Frp eller sofaen, påpekte Johansen under LO Stats kartellkonferanse på Gol.

- Frykten for å diskutere partipolitikk har spredt seg langt inn i fagbevegelsens rekker. Også sentralt. Svært få har anbefalt å stemme Arbeiderpartiet, fortsatte han.

I forrige uke var det stortingsrepresentant Martin Kolbergs tur til uttrykke misnøye med fagbevegelsen, under NTLs landsstyremøte.

- Passiviteten i fagbevegelsen har blitt for stor. Dere trekker dere tilbake, og får et passivitetsskjær. Dere mister deres politiske kraft og den faglige kraften, hvis dere ikke tar inn over dere at fagbevegelsen ikke skal være politisk nøytral, uttalte Kolberg blant annet, ifølge Fri fagbevegelse.

LO-lederen ser ingen grunn til å kritisere Ap-toppene for disse uttalelsene.

- Jeg oppfatter det ikke dit hen at de legger skylden på fagbevegelsen for valgnederlaget. Det de snakker om er at vi må få et større trøkk på det fagligpolitiske arbeidet på alle nivåer i organisasjonen. Jeg oppfatter at Johansen og Kolberg sier akkurat det samme som LO-kongressen. Vi må legge kraft i det fagligpolitiske samarbeidet, sier Kristiansen.

- Utnytte muligheten

- Så per dags dato er samarbeidet for dårlig?

- Vi har vært for lite bevisste på å nyttiggjøre oss båndene som er mellom fagbevegelsen og Arbeiderpartiet, og vi ser at vi kan utnytte den muligheten på en bedre måte enn det vi har gjort til nå.

- Hvordan skal det skje?

- Jeg har ikke tenkt å ta innledningen min til den fagligpolitiske konferansen nå, men det er klart at vi har gjort oss noen tanker om hvordan vi kan gjøre jobben bedre.

- Klarer dere å få til dette før neste kommunevalg?

- Selvfølgelig har vi tid nok, bare trøkket blir stort nok. Det er halvannet år til kommunevalget og tre og et halvt år til stortingsvalget.

- Hvordan fungerer samarbeidet med dagens blå regjering?

- Vi har så langt bare sett tendensene til den politikken som kommer til å bli ført. De tendensene er ikke bra for norske arbeidsfolk, men vi skal være konstruktive i dialogen med dem og forfekte vår politikk.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen