Innenriks

Skal gasse på

Eldar Sætre er Statoil-sjefen som raskere skal tilpasse selskapet til det grønne skiftet.

PROFILEN

Hvem: Eldar Sætre

Hva: Ny Statoil-sjef

– Jeg er sunnmøring, og tåler det meste. Det sa den ferske Statoil-sjefen, samme dag som regjeringen uttalte at Norge skal kutte CO2-utslipp med 40 prosent innen 2030.

– Det er jo en krevende målsetting, som regjeringen går inn for. Da må vi se etter muligheter, ikke begrensninger – handling foran ord. General Electric-samarbeidet som vi nå jobber med er relevant i så måte, sa Sætre.

Lavkarbon

Statoil og amerikanske General Electric skal lage klimaløsninger for den omstridte skifergassen. I tillegg lover de 8 millioner norske kroner til de beste ideene som kan kutte klimautslipp og kostnader.

Styreleder Svein Rennemo, som har vært ansvarlig for søket etter ny konsernsjef, peker på tre hovedutfordringer for den nye sjefen:

• Styrke Statoils konkurransekraft gjennom et forsterket effektiviseringsarbeid.

• Navigere i en økonomisk situasjon med større usikkerhet og sterkere lønnsomhetspress.

• Øke tempoet i selskapets tilpasning til et lavkarbonsamfunn.

Fra innsiden

Her kan Sætres erfaring som konserndirektør for markedsføring, prosessering og fornybar energi, komme godt med.

Sætre er den første toppsjefen Statoil har rekruttert fra egne rekker. 58-åringen har jobbet i selskapet i 35 år, og kanskje er det nettopp kontinuiteten som er grunnen til styret har valgt Sætre i en tid der Statoil må gjennomgå store omveltninger.

Selskapet står midt i et omfattende omstillingsarbeid, hvor målet er å effektivisere og kutt rundt åtte milliarder kroner i utgifter til 2016.

Men Sætre har vært på endringer før. Han var sentral i arbeidet med å introdusere Statoil på børs. Han ledet teamet som forhandlet fram fusjonen mellom Statoil og Hydro, og han var ansvarlig for omleggingen av markedsstrategien for naturgass i Europa.

Da Sætre ble konstituert som konsernsjef, formidlet han samtidig til styret at han ikke var kandidat til jobben på permanent basis. Men i løpet av jula ombestemte han seg.

Dermed griper han umiddelbart fatt på den store utfordringen med å få Statoil til å spare penger.

Tall og tømmer

Da er det bra at sunnmøringen kan tall. Allerede som guttunge ble han oppslukt av farens regnskapsbøker, som tømmermannen tok med seg hjem.

– De store regnskapsbøkene til far fascinerte meg, med kredit og debit. Så jeg ble tidlig opptatt av økonomi, har Sætre uttalt til Stavanger Aftenblad.

I morgen presenteres selskapets resultater fra 4. kvartal og en oppsummering av det økonomisk turbulent året for oljeselskapet.

Mer fra Dagsavisen