Innenriks

Skal avsløre menns lønninger

Kvinner som mistenker at de urettmessig får mindre i lønn enn sine mannlige kolleger, skal nå få muligheten til å finne ut om dette er tilfellet.

I dag sender barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) ut et lovforslag som innebærer at arbeidsgivere blir pliktige til å utarbeide lønnsstatistikk fordelt på kjønn, ut på høring.

- Dette vil bli et veldig viktig verktøy for kvinner som opplever å bli diskriminert eller som mistenker at de blir diskriminert når det gjelder lønn, sier Thorkildsen til Dagsavisen.

Også for arbeidsgiverne kan plikten til å føre lønnsstatistikk fordelt på kjønn bli nyttig, tror statsråden.

- Vi vil nå få arbeidsgivere som er mer bevisste på likelønn og som vil bli bedre i stand til å ta de riktige beslutningene, sier hun.

Likevel tar Thorkildsen det nærmest for gitt at de politiske partiene på høyresiden kommer til å sable ned lovforslaget. I privat sektor, hvor mange ledere liker dårlig å bli holdt i ørene av staten, er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn større enn i offentlig sektor. Samtidig har motviljen mot å snakke åpent om lønn vært til dels stor.

- Min oppfordring til høyresiden er at de må se det verdifulle i det å styrke den enkelte ansattes forhandlingsposisjon. De har jo stadig vært ute og sagt at kvinner har dårlig lønn fordi de er så dårlige forhandlere. Men skal kvinner bli bedre til å forhandle, må de i det minste vite hvordan situasjonen er på egen arbeidsplass, påpeker Thorkildsen.

85 prosent

Fortsatt er det slik at norske kvinners gjennomsnittlige timelønn utgjør bare om lag 85 prosent av norske menns timelønn. Det innebærer at Norge ligger på det europeiske gjennomsnittet i likelønnsstatistikken. I 2009 lå vi på en 16. plass, ifølge SVs nettsider.

- Lønnsforskjellene følger hverandre omtrent som skispor. Det har vært en stabil forskjell i mange tiår, konstaterer Thorkildsen.

- Temaet har vært på den politiske dagsorden i over 100 år. Det er mer enn 50 år siden Norge sluttet seg til ILOs likelønnskonvensjon, tilføyer hun.

Lovforslaget om at arbeidsgivere skal bli pliktige til å føre lønnsstatistikk fordelt på kjønn, er i tråd med Likelønnskommisjonens utredning fra 2008 og regjeringens likelønnsmelding fra 2010.

- Hvor stor effekt vil mer åpenhet om menns og kvinners lønn kunne få, tror du?

- Dette vil være et viktig virkemiddel for likelønn, men er samtidig bare ett av mange virkemidler som regjeringen nå iverksetter. Det vil kreves mye for å få snudd denne skuta, svarer Thorkildsen.

Ny stortingsmelding

Hun har store forhåpninger til følgende tiltak:

* * En tydeligere tredeling av foreldrepermisjonen for å få en bedre fordeling av permisjonen mellom kvinner og menn.

* * Lønnet ammefri.

* * Et lovforslag som skal hindre at ansatte (i praksis som regel kvinner) får en svakere lønnsutvikling etter å ha vært i foreldrepermisjon.

- Snart får vi dessuten en ny utredning som skal danne utgangspunktet for en ny stortingsmelding om likestilling til våren. Her skal vi ta tak i det kjønnsdelte arbeidsmarkedet, hvor gutter og jenter nærmest systematisk velger veldig forskjellige yrkeskarrierer. Det er også kjempeviktig å se på hvordan vi kan hindre at deltid nærmest blir normen for kvinnelige arbeidstakere, mens man for menn forventer at heltid skal være normen, sier Thorkildsen.

Da Likelønnskommisjonen tok til orde for obligatorisk føring av lønnsstatistikk for menn og kvinner, hevdet skeptikere at dette ville føre til flere konflikter på arbeidsplassene, mer byråkrati og svekkelse av personvernet. Det ble også pekt på faren for en lønnsdrivende effekt.

Thorkildsen føler seg likevel sikker på at lovforslaget er godt.

- Hvis dette virker lønnsdrivende for kvinner, vil det i så fall være bra, fordi kvinner tjener systematisk mindre enn menn, sier hun.

- Når får vi likelønn i Norge?

- Det vil jeg ikke spå om, men det er ingen grunn til å tro at det vil komme av seg selv, svarer Thorkildsen.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen