Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet mener Venstre setter velferden på spill med vedtaket om å si nei til 24. konsesjonsrunde.

– Skadelig for arbeidsfolk

LO-topper advarer Ap mot å gi Venstre gjennomslag etter valget. De mener partiets politikk er direkte skadelig for næringslivet og vanlige arbeidsfolk.

 

– Venstre er helt på villspor. Hvis ikke vi skal kunne utnytte olje- og gassressursene som er igjen i Norge, vil andre gjøre det i stedet, og da taper vi alle pengene, sier leder Leif Sande i Industri Energi.

Lørdag fikk Unge Venstre flertall for sitt forslag om å stanse 24. konsesjonsrunde på moderpartiets landsmøte i Ålesund. I midten av mars lyste olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) ut konsesjon på oljeleting i 102 blokker i Norskehavet og Barentshavet. Høringsfristen er satt til 2. mai.

Les også: Kutt i sykelønna, bort med søndagsloven og oppmykning av regler for asylbarn

– Direkte skadelig

Venstre-vedtaket får også leder Jørn Eggum i Fellesforbundet til å se rødt. Han kaller Venstres politikk «direkte skadelig» og mener Arbeiderpartiet bør skygge banen.

– Venstres politikk på de aller fleste områder er direkte skadelig for vanlige arbeidsfolk og næringsliv, så jeg ser ikke noen grunn til at den skal få gjennomslag i en eventuell Ap-ledet regjering etter valget, sier Eggum, som understreker at Fellesforbundet ikke forhandler om regjeringsplattform.

Eggum mener Venstre setter den framtidige velferden på spill.

– Sverdrup-investeringen er ikke bare Norges, men Europas største industrielle investering i disse tider. Statoil skal investere 3 millioner kroner hver eneste time fra 2016 til 2018 bare for fase 1 av utbyggingen. Jeg kan ikke med beste evne forstå hvordan vi på andre måter kan skape tilsvarende arbeidsplasser.

Det samme mener olje- og energiministeren.

– Verden trenger mer energi, og ifølge IEAs scenario for hvordan vi skal nå målene i Parisavtalen, kommer olje og gass fortsatt til å utgjøre cirka 40 prosent av verdens energimiks i 2050, sier Søviknes til Dagens Næringsliv.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Venstre-ledelsen advarte

Venstre-leder Trine Skei Grande og nestleder Ola Elvestuen advarte på sin side om å si nei til 24. konsesjonsrunde. Grande minnet landsmøtet på programkomiteens formulering om at «letelisenser ikke kan tildeles dersom det ikke er klimamessig, miljømessig og økonomisk bærekraftig innenfor rammene av Paris-avtalen».

Men det er ingenting i Parisavtalen som tilsier at oljekrana bør skrus igjen, ifølge Eggum.

– Verken Parisavtalen eller andre klimamålsettinger pålegger Norge å redusere eller slutte med sin olje- og gassvirksomhet. Tvert imot. Produksjonen av olje og gass på norsk sokkel er en del av løsningen. Verden trenger energi for utvikling, for å ta folk ut av fattigdom. Den 24. konsesjonsrunde er avgjørende i en sånn fremtid, sier Eggum.

Les også: Ap vil konsekvensutrede

– Ikke på lag

Oljevedtaket viser at Venstre ikke er på lag med fagbevegelsen, mener Sande i Industri Energi.

– Venstre er et parti jeg overhodet ikke har sansen for. De har ikke vært vennlige overfor fagbevegelsen, og som fagforeningsrepresentant har jeg ikke sans for måten Venstre har håndtert sakene opp gjennom. De har lagt seg på en linje der fagbevegelsen blir sett på som noe de helst ikke vil ha, sier Sande.

Han har takket ja til å stille som stortingskandidat for Hordaland Arbeiderparti og vil derfor ikke uttale seg om hvem Ap bør samarbeide med etter valget.

Portrett: Trine Skei Grande: Noen sier faktisk "unnsyld"