Innenriks

Sju av ti stryker

Næringslivet gambler med miljøet. Hele sju av ti kontrollerte industribedrifter bryter regelverket som blant annet skal forhindre skadelige utslipp og naturødeleggelser.

Dette går fram av Klima- og forurensningsdirektoratets oppsummering av tilsynsaktiviteten i 2011.

- Både små industribedrifter og store industrikonsern er for dårlige til å tenke på hva slags risiko deres virksomhet innebærer for miljøet og naturen, sier Bjørn Bjørnstad, leder av tilsynsavdelingen i Klif.

Forebyggende tiltak som kan forhindre uhell og skadelige utslipp, kommer dermed ikke på plass.

- Mange er kontrollert tidligere, men fortsatt ser vi brudd på regelverket. I noen tilfeller har dette ført til miljøskader og politianmeldelser, sier Bjørnstad.

Nær 1.600 kontroller

På Huken pukk- og asfaltverk på Ammerud i Oslo er Klif og Fylkesmannen i Oslo og Akershus på tilsynsbesøk igjen, for tredje gang siden 2009.

- Vi er ikke minst opptatt av tre forhold her: støv, støy og avrenning til vann, forteller Bjørnstad.

Om Oslo vei, som driver pukk- og asfaltverket, overholder regelverket, blir ikke endelig klart før tilsynsrapporten blir klar. Men det både Klif og alle landets fylkesmenn vet, er at mange andre virksomheter ikke følger lover og regler.

I fjor gjennomførte de i fellesskap cirka 1.200 tilsyn av landbasert industri. Brudd på tillatelser eller forskrifter ble avdekket ved så mye som sju av ti tilsyn.

Det ble også gjennomført om lag 400 andre tilsyn. På egen hånd kontrollerte Klif blant annet 12 oljeplattformer på norsk sokkel.

- Dette avdekket at flere operatører har for dårlig beredskap ved akutt forurensning, noe vi synes er alvorlig, sier Bjørnstad.

Mangler i kø

Her er noen andre nedslående funn:

* * Åtte av ti kontrollerte virksomheter som importerer ulike produkter til Norge, har ikke god nok oversikt over hva produktene inneholder av farlige stoffer. Dette innebærer at importvarer kan inneholde både forbudte og uønskede stoffer.

* * Over halvparten av virksomhetene har mangelfull informasjon og/eller feil opplysninger i sikkerhetsdatablader og/eller på fareetiketter.

* * Et økende antall virksomheter driver med nettsalg av farlige kjemikalier uten å gi kjøperne tilstrekkelige og nødvendige opplysninger om faren ved produktene.

* * Mange bryter regelverket for håndtering av farlig avfall.

* * Fremdeles lagres kjemikalier og farlig avfall på en uforsvarlig måte.

De mest alvorlige bruddene på miljøregelverket blir politianmeldt. I fjor skjedde dette 11 ganger.

- Det er et viktig allmennpreventivt signal til samfunnet og næringslivet spesielt at alvorlige brudd på forurensningsloven blir møtt med strenge reaksjoner, sier Bjørnstad.

- Men viser ikke de mange overtredelsene av miljøregelverket at det er nødvendig med flere og strengere reaksjoner?

- Vi har et godt regelverk i forurensningsloven. Erfaringen er at gjentatte tilsyn hjelper og at feil og mangler blir rettet opp etter hvert. Kontrollaksjoner fører også til at de i samme bransje som ikke får tilsynsbesøk, skjerper seg, svarer Bjørnstad.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen