Innenriks

Sjokkert over Trump

Dette er ikke tidspunktet for å kompromisse på våre verdier, mener tidligere norske utenriksministre. Norge må vurdere å ta imot flere kvoteflyktninger som følge av USAs nye politikk, er beskjeden til regjeringen.

Av Sofie Prestegård og Marie Melgård

Alle fra Malala til Dick Cheney har reagert kraftig på president Donald Trumps ordre om å innføre et innreiseforbud for personer fra sju muslimske land, deriblant Syria.

Her hjemme har utenriksminister Børge Brende, statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre alle tatt avstand fra forbudet.

Tidligere utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener det er viktig å si direkte ifra i dialog med amerikanske myndigheter.

– Hvis det, som nå, stilles spørsmål ved de helt sentrale prinsippene rundt menneskerettigheter, frihet og menneskers likeverd uten at det reageres, svekkes disse prinsippene på den internasjonale arenaen. Derfor må vi si fra om dette i vår dialog med amerikanske myndigheter slik vi også ville ha gjort med andre nærstående land. De grunnleggende prinsippene som definerer vår samfunnsform kan vi ikke kompromisse på, sier Barth Eide.

Kommentar: Dagen da latteren døde (Mode Steinkjer)

Kontakt med USA

Barth Eide mener også det er viktig at Norge nå samarbeider tett med nærstående europeiske land og andre likesinnede i forsvaret av menneskerettighetene.

– Dertil må vi sørge for brede kontaktflater mot hele det politiske spektrum i USA. Historien har flere ganger vist at institusjonene er sterke i USA og at det liberale og tolerante Amerika over tid har styrke og kraft til å stå imot når det stilles spørsmål ved grunnleggende prinsipper, sier Barth Eide.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Legge press på USA

Tidligere utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) håper også USAs egne institusjoner som Høyesterett og Kongressen, kan gi Trump motstand. Men for avhjelpe en akutt situasjon, mener han Norge bør åpne for å ta imot flere kvoteflyktninger, i all den tid syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid fra USA.

– Etter det jeg forstår står mange kvoteflyktninger klare for å starte et nytt liv i USA. For dem er dette en stor personlige tragedie. Jeg mener vi bør se på om vi kan hjelpe noen i denne gruppen. Det betyr ikke at vi skal la USA slippe unna sine forpliktelser. Her bør Norge også legge presse på USA, sammen med andre europeiske land, sier Vollebæk.

Han får støtte fra tidligere utenriksminister for Ap, Bjørn Tore Godal.

– Det er klart at det bør være aktuelt å drøfte, sier Godal.

Han reagerte sterkt på nyheten fra USA fredag.

– Jeg synes det var sjokkerende nyheter, og jeg ser at det er en følelse som deles av svært mange, sier Godal.

SV har bedt Brende komme til Stortinget med en redegjørelse om Norges strategi overfor USA. Brende opplyser at han vil svare Stortinget i Stortingets spørretime i morgen.

Les også: – Kan føre til mer fundamentalisme

Mer fra Dagsavisen