Økonom Jeffrey Sachs mener dette er helt feil tidspunkt å kutte i bistandsbudsjettene. Sachs er spesialrådgiver for FNs generalsekretær Ban Ki-moon, på FNs tusenårsprosjekt. FOTO: TIZIANA FABI/ NTB SCANPIX

– Sjokkerende bistandskutt

FN-rådgiver og superøkonom Jeffrey Sachs roper varsku om Norges bistandskutt.

 

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Den anerkjente økonomen og FN-rådgiveren Jeffrey Sachs mener Norge må stoppe å angripe bistandsbudsjettet for å dekke flyktningkostnader.

– Det er et sjokkerende tidspunkt å kutte i bistandsbudsjettene på. Å kutte i internasjonal bistand for å hjelpe på flyktningsituasjonen på hjemmebane, er helt feil idé, sa Sachs i går under en konferanse i regi av Kirkens Nødhjelp.

Også FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, kommer med en advarsel. I en uttalelse fra FN-sjefen heter det at: «Å redusere bistand for å finansiere kostnaden knyttet til flyktningstrømmen, er kontraproduktivt og vil skape en ond sirkel».

LES OGSÅ: Ber politikerne tenke nytt

– Helt upassende

Både statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen har argumentert med at det foreslåtte kuttet i bistandsbudsjettet er en vanlig mekanisme hos OECD-land: Man kan klassifisere visse typer oppholdsutgifter til asylsøkere og flyktninger som utviklingshjelp (ODA) og dermed belaste bistandsbudsjettet.

– Selv om det er lov, er det helt upassende, sier Sachs.

Mens Norge foreslår å bruke mer enn 20 prosent av bistandsbudsjettet til asylkostnader i Norge, vurderer Sverige å bruke 50 prosent. Danmark vil kutte bistanden med mer enn 20 prosent, og i Finland vil regjeringen kutte mer enn 40 prosent. Sachs stiller spørsmål ved at de nordiske landene kutter samtidig som de har forpliktet seg til FNs bærekraftsmål.

– Det er nå vi trenger lederskapet de nordiske landene har vist de siste 10 årene i utviklingspolitikken, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Skyter oss i foten

Også Erik Solheim, tidligere miljø- og utviklingsminister og nåværende leder for OECDs utviklingskomité, advarer mot å kutte i bistandsbudsjettene.

– Det er ikke klokt å kutte så store beløp. Vi skyter oss selv i foten. Så lenge forskjellen i levestandard mellom Afrika og Europa, er så enorm, så vil presset på Europa være enormt. Den eneste langsiktige løsningen er økonomisk vekst og framgang, sier han til Dagsavisen.

LES OGSÅ: – Norges rolle i verden er endret

Drahjelp

På Stortinget sitter Høyre, Frp, KrF og Venstre i innspurten på budsjettforhandlingene. Nå kjemper KrF for at det ikke kuttes i bistandsprosjektene som har gitt målbare resultater. KrFs Hans Olav Syversen anser Sachs utspill som drahjelp.

– Vi vil redusere det kuttet, så langt vi makter. Det er en stor jobb. Så vil vi ha en innretning på kuttene som gjør at vi minst mulig får en innvirkning på riktige og viktige prosjekter, sier Syversen, som også ser med bekymring på trenden i Norden med bistandskutt.

– Jeg antar også at det er derfor en kapasitet som Sachs roper varsku.