Hvis Venstre vil øke pappapermen, får de vansker med å forklare hvorfor de har vært med å kutte den, samt vil støtte partier som vil ha ordningen helt fjernet, mener SV-leder Audun Lysbakken. FOTO: HILDE UNOSEN

– Sjeldent frekt, Raja

Venstre foreslår en pappaperm lik den de rødgrønne innførte i regjering, men som Venstre selv har avskaffet. Det mener SV-leder Audun Lysbakken.

– Dette er sjeldent frekt fra Abid Raja og Venstre, sier SV-leder Audun Lysbakken etter at Dagsavisen i går skrev om at et utvalg i Venstre, ledet av Raja, foreslår å gi far fem uker ekstra pappaperm. Raja vil ha en tredeling av foreldrepermisjonen hvor mor og far hver får 15 ukers permisjon og 16 uker til fri fordeling.

– Det Raja foreslår ble nemlig innført under den rødgrønne regjeringen, da jeg var likestillingsminister, og avskaffet av Venstre selv, sier Lysbakken oppgitt.

Les også: Venstres Abid Raja vil gi far fem uker mer perm

Forklaringsproblem

Under den rødgrønne regjeringen økte pappapermen til 14 uker. Mors permisjon var like lang, og familien kunne dele 18 uker fritt. Da den borgerlige regjeringen tiltrådte, ble dette reversert. I dag er pappapermen redusert til 10 uker.

– Venstre vil sikkert si at dette ikke var de som ønsket dette, men at det var et kompromiss med Høyre og Frp som ville fjerne hele kvoten. Men Venstre får et dobbelt forklaringsproblem: De kutter i det de selv foreslår, og en stemme til Venstre vil, etter all sannsynlighet, ikke være med på å innføre det systemet Raja foreslår så lenge de støtter Høyre og Frp, sier Lysbakken og legger til:

– Eneste mulighet for å få igjennom det Raja foreslår, er at de borgerlige mister makten og at vi overtar, sier SV-lederen.

– I Høyre er det debatt om pappapermen. Bildet kan endre seg inn mot 2017?

– Flere i Høyre skjønner at de har tatt feil, men debatten der handler ikke om å utvide fedrekvoten, men å fjerne et punkt i partiprogrammet deres som foreslår å droppe hele kvoten. Det er nok usannsynlig at høyresiden i Norge kommer til å innføre modellen Raja beskriver. Det vil være en snuoperasjon av de sjeldne jeg ikke ville satt mine penger på, sier Lysbakken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

KrF: Borgerlig bevegelse

Fungerende leder av KrF, Dagrun Eriksen, mener debatten i Høyre, i eget parti og med forslaget fra Raja viser det motsatte: Det er en bevegelse på borgerlig side for økt pappaperm.

– Det er uventa nye toner på høyresiden, sier hun.

– Dersom det skulle bli borgerlig valgseier i 2017, så blir det ikke ytterligere kutt i pappapermen?

– I 2013 satte vi hardt inn på at 10 uker skulle være grunnplanken. Med de nye tonene forundrer det meg veldig om vi skulle ha fjernet pappakvoten etter valget, sier hun.

Programkomiteen i KrF, som Eriksen leder, ønsker å utvide foreldrepermisjonen med fire uker, hvor et flertall vil gi far 14 uker, mens et mindretall vil fjerne hele pappapermen.

– Vi mener at far skal ha mer tid med barnet, men istedenfor å spise seg inn i den eksisterende, vil vi heller utvide hele permisjonen. Hvis jeg skulle lese det umiddelbare bildet, er det mest støtte til en økning av pappapermen i vårt parti.

Men Eriksen omfavner ikke alt Raja foreslår: En avvikling av kontantstøtten og inntektsdifferensiert barnetrygd og barnehagebetaling, vil hun ikke ha noe av.

– Det er viktig å ha noen universelle ordninger som en grunnplanke i vårt samfunn. Barnetrygden er et eksempel. Det er ønskelig at vi skal få barn og samfunnet har behov for det, da er det viktig å ha allmenne ordninger for dette, sier Eriksen.

Les også: Vil ha mors sjef inn i debatten om foreldrepermisjon