Innenriks

Siv Jensen: – Høyre er vår konkurrent

Frp-leder Siv Jensen er klar til å knive mot statsminister Erna Solberg i valgkampen. Hun minner om at etter valget skal alle avtaler forhandles på nytt.

Legger man dagens målinger til grunn, kan det gå riktig bra for Frp i 2017. Frp-leder Siv Jensen føler seg selvsikker nok til å komme med en aldri så liten advarsel til regjeringspartner og samarbeidspartier:

– Selv om vi sitter i en velfungerende mindretallsregjering, og styrer etter samarbeidsavtalen og Sundvollen-erklæringen, så skal dette forhandles på nytt. Når Frp går til valg i 2017, gjør vi det sannsynligvis mens vi sitter i regjering, og da er det sånn av vår nærmeste samarbeidspartner også er vår største konkurrent. Vi samarbeider godt, men vi konkurrerer også. Det er ikke sikkert at vi vil ha samme syn på ting, og da er det styrken ved valget som avgjør, sier Jensen.

– Så Erna må passe seg?

– Mitt poeng er at en god samarbeidspartner også er en konkurrent. Det er ikke en pekefinger til Erna, men en erkjennelse av at vi konkurrerer. Så får velgerne si sitt og gi oss den styrken vi må ha for å få mer gjennomslag, sier hun.

LES KOMMENTAR: Overlevningsdrakten

Vil ha med alle fire

Jensen vil fortsatt gå til valg på at alle de fire ikke-sosialistiske partiene samler seg, selv om samarbeidspartiene KrF og Venstre bruker alle muligheter til å denge løs på Frp.

– Jeg har respekt for de prosessene KrF og Venstre skal ha. De skal avklare hva de vil i god tid før valget, og så skal vi legge vår strategi. Vi har alltid vært tydelige på at vi finner frem til gode samarbeidskonstellasjoner blant de fire ikke-sosialistiske partiene. Men det er helt klart at vi ikke støtter en regjering vi ikke er en del av, sier Jensen til Dagsavisen.

For kun en uke siden sa Venstre-leder Trine Skei Grande fra sitt landsmøte at hun ønsker seg en blågrønn regjering i 2017 – en regjering uten Frp.

Det tar Jensen med ro.

– Grande har pekt på sitt favorittalternativ. Det er ingen nyhet. Dette sa Venstre også i 2013.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Langer ut mot Ap

Frp avholder i helgen sitt landsmøte på Gardermoen. Jensen skal i dag tale til partiet, og her vil hun avlegge Arbeiderpartiet noen visitter:

– Jeg vil utfordre Aps nye utstillingsvindu, Oslo. Her ser vi en utvikling jeg mener er helt gal. Vi ser det på samferdsel. På miljø. Og på eldreomsorg, sier Jensen.

Det hun hisser seg mest over, er at det Ap-styrte byrådet vil kommunalisere 15 sykehjem som i dag drives av kommersielle aktører.

– Ikke bare skal man ta de tilbake til kommunal drift, men byrådet skal bruke opp mot 50 millioner kroner ekstra på å gjøre det. Det er 50 millioner kroner man kunne brukt på noe annet, på for eksempel ekstra sykehjemsplasser. De bruker altså penger på noe som ikke trengs å repareres, snarere tvert imot. Privat sykehjem i Oslo er et fantastisk supplement til det offentlige og drives godt.

For Jensen er dette et godt eksempel på hva som skjer når Ap trekker opp de «ideologiske skylappene».

– Det viser hvilken retning Ap går i et spørsmål hvor folk vil ha mer valgfrihet – ikke mindre. Vi kommer til å trenge hver eneste sykehjemsplass fordi det blir flere eldre. Vi har ikke råd til å si nei til de varme hendene bare fordi de oppstår i privat regi, sier hun.

LES OGSÅ: Carl I. Hagen. Landsmøteveteranen.

Ti år som partileder

Det er i dag ti år siden Jensen overtok partiklubba fra Frp-nestor Carl I. Hagen. På årets landsmøte blir Jensen gjenvalgt som Frp-leder for to nye år. Hun vil benytte muligheten til å sparke sine egne litt på leggen. For ifølge Jensen har Frp levert så mye av dagens partiprogram at utfordringen nå er å identifisere fremtidens utfordringer – og finne Frp-løsninger på dem.

– Da er det viktig for meg å peke på noen utfordringer og en kurs. Hele talen min vil gjennomsyres av en teknologioptimisme. Jeg vil peke ut hvilke muligheter som ligger der hvis vi tar i bruk ny teknologi, det kan være innenfor bioteknologi, helse og omsorg og næringsutvikling, sier Jensen.

– Er dette et varsku om ny Frp-kurs bioteknologi-politikken?

– Nei, da ville jeg ha forskuttert en prosess som partiet skal igjennom. Min jobb er å trekke opp noen perspektiver og utfordre partiet. Bruker vi bioteknologi rett, kan vi redde liv og forbedre helse. Men her ligger det etiske avveiningene – og det er grunnen til at debatten ofte er vanskelig å ta, sier Jensen.

Store samfunnsendringer

Jensen mener man ikke må være redd for endring: Nye teknologigjennombrudd har gjennom historien ført til uro og nedlagte arbeidsplasser. Men det har også skapt uendelig mange flere jobber, mener Jensen. Dette lar seg overføre til dagens krise i oljebransjen:

– Da «Spinning-Jenny» kom inn på fabrikkene ble det opprør fordi man fryktet at jobben ville bli erstattet av en maskin. Det ble de. Men det startet en masseproduksjon som skapte nye arbeidsplasser. Sånn har historien utviklet seg. Særlig når olje- og gassektoren blir mindre, må vi legge til rette for teknologigjennombrudd i andre deler av næringslivet slik at vi får grunnlag for nye arbeidsplasser, sier Jensen.

Mer fra Dagsavisen