Innenriks

- Siv burde ikke blitt finansminister

FRP-LANDSMØTET: Frp-leder Siv Jensen er et gissel i Finansdepartementet, mener tidligere Frp-er og samfunnsdebattant Jan Arild Snoen. Han tror velgerne flykter før de tillitsvalgte roper.

- Frp har lovet seg bort. Det er totalbildet, oppsummerer Jan Arild Snoen.

I dag starter Fremskrittspartiets første landsmøte siden regjeringsskiftet i høst, og grasrota i partiet skal felle sin dom over det første halve året som regjeringsparti.

Den tidligere Frp-eren og Civita-kommentatoren Snoen er ikke videre imponert over partiets første tid i regjeringskontorene.

- Siv Jensen er et gissel i Finansdepartementet. Hun burde aldri prøvd å bli finansminister. Her blir hun nøytralisert, og kan ikke profilere partiets politikk. Frp har ikke tjent på at hun sitter der, sier Snoen.

- Ikke nærheten

Han peker særlig på enkelte av Frps kjernesaker som samferdsel, innvandring og skattelette, hvor det må skje større endringer for å tilfredsstille velgerne.

- I innvandringspolitikken har det skjedd noe. Samtidig et det uklarheter rundt asylavtalen, og hva som egentlig står der. Men det er ikke detaljene i asyl- og innvandringspolitikken Frp vil bli dømt på. Det er hvor mange innvandrere som får komme til Norge, sier Snoen.

Samferdselsfeltet er også utfordrende for partiet, som gikk høyt på banen og lovet å finansiere vei uten bompenger om de kom til makten.

- De er ikke i nærheten av å ha fjernet bompengebetalingen. Det vil bli samlet inn mer bompenger under denne regjeringen enn under den forrige. Det er et problem for Frp, sier Snoen.

Han tror likevel ikke det kommer høylytte protester fra grasrota på landsmøtet.

- Jeg har observert at tillitsmannskorpset i Frp har gjort en god jobb. Men jeg tror velgerne er mer utålmodige enn de tillitsvalgte er, sier Snoen.

Han poengterer samtidig at det ikke har vært noen katastrofemålinger for partiet på under 10 prosent.

Les også: Treg start for de blåblå

Fem klare krav

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, er klar på at statsbudsjettet for 2015 blir den store prøven for partiet. Han har en klar liste på hvor Frp-statsrådene må levere:

* Det må komme mer på skatte- og avgiftsreduksjoner.

* Det må komme dramatisk mer på samferdsel.

* Det må komme mer på pasientbehandling.

* Det må komme et løft for pensjonistene.

* Det må komme mer på justis.

- Mange pensjonister opplever at de har fått en skatteskjerpelse, heller enn skattelettelse, sier Ellingsen.

Det er helt avgjørende for Frp å få et tydelig stempel på neste års budsjett, og Ellingsen er spent på hvordan partiet taktisk vil posisjonere seg i de avsluttende rundene med budsjettforhandlinger i Stortinget.

- Da er det to ting som er viktig: At vi leverer på kjernesakene, og at vi sukrer kaka slik at KrF og Venstre forsyner seg når vi setter oss ved forhandlingsbordet. Så her ligger det også en taktisk og strategisk utfordring, sier Ellingsen.

Må bli flinkere

Dette tiåret har ingen regjering levert så få saker til Stortinget som den blåblå etter sine første 100 dager.

Frp-nestor Carl I. Hagen smører seg likevel med tålmodighet og venter på hva finansminister Siv Jensen legger fram i 2015-budsjettet.

- Men vi må kanskje bli flinkere til å vise fram primærpolitikken vår, og det er det stortingsgruppa som må gjøre, for det kan ikke regjeringen. Men jeg mener Frps statsråder har vært svært synlige i offentligheten. Mer enn det Høyres statsråder har vært, sier Hagen.

- Ikke kjedelig

Allerede onsdag var partileder Siv Jensen og nestleder Per Sandberg ute og sa at de forventet seg et sultent og utålmodig landsmøte.

- Jeg kan love at det ikke blir et kjedelig landsmøte, sa Sandberg på pressekonferansen.

Partiledelsen er naturlig nok fornøyde med egen innsats etter et halvt år med regjeringsmakt. Men etter 40 år som opposisjonsparti, er det mange velgere og partimedlemmer som skulle ønske seg at det hadde skjedd enda mer og enda raskere. Partiledelsen påpeker at en viktig oppgave på landsmøtet blir å kommunisere hva de har fått til.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen