Innenriks

Siste solskinnsdag før regnet kommer

I dag bør du komme deg ut for å slikke sol. Helga på Øst- og Sørlandet blir våt og grå, og neste uke like så.

- Dette er den vakreste plassen i Oslo. Her skal vi være i hele sommer med lange dager og lyse netter. Det er ikke noe vits i å reise bort, sier Eva Swiech (22).

Sommer i nord

I går strålte sola over Sognsvann i Oslo. Men fra i morgen er det meldt regn og gråvær både i øst og sør. I dag er siste sjanse til å nyte Sommer-Norge, enn så lenge.

Stikk i strid med Swiechs ønske, er det nettopp å reise bort statsmeteorologen anbefaler for de solsultne.

- Man må enten dra til Nord-Norge eller ta turen helt ned til Middelhavet for å få mye sol i helgen, sier statsmeteorolog Bjørn Røsting til NTB.

I nord er det nemlig gode utsikter for bading og soling hele helgen.

Regn i sør

Våtere og mer ustabilt blir det på Sørlandet. Midt i alt regnet kan også søringer og østlendinger få noe oppholdsvær. Men ikke legg de store grillplanene utendørs på lørdag. Regnet vil finne deg til slutt.

Om det er noen trøst: det fineste været sør i landet blir ifølge statsmeteorologen nord på Østlandet og i de nordvestlige fjelltraktene.

Været til uka vil ligne det som venter oss denne helgen. Varmt og fint i nord, bløtt og ustabilt i sør.

Men også sør i landet kan det komme noen solglimt til ære for alle i sommerferie.

Plask!

I dette uforutsigbare sommerværet, er det lurt å komme seg ut når sjansen byr seg.

I går lå lukta av grillmat tungt i den varme lufta på Sognsvann. De spreke jogget i bar overkropp, de late lå langflate på gresset, mens de vågale hoppet ut i det småkalde skogvannet.

- Adam er svømmer, så han lærer meg svømmeteknikker. Selv ror jeg, så jeg er best over vannflaten, forklarer Sarah Fiske (23) som har hoppet uti vannet fullt påkledd i mangel på badetøy.

Hun og vennen Adam Isaacs (23) bor i Kentucky, men har lagt ferien til Europa. Den tre dager lange Norgesvisitten er lagt akkurat samtidig med sola.

- Det er varmt i vannet sammenlignet med Canada, der jeg pleier å feriere, sier Fiske.

25 grader i dag

Tilja Wahl (1,5) er mer skeptisk. Hun har vann til bleia, men synes egentlig det er morsommere å drikke ei røre av vann og sand enn å bade, forklarer mamma Heidi Wahl. Drammen-familien er på besøk i Oslo og besøker Sognsvann for første gang.

- Det er veldig deilig vann, faktisk. Men vi har ikke svømt, da, sier Heidi Wahl.

Heller ikke hunden Bixi (2) legger ut på svøm. Forståelig nok trives hun best i det tempererte vannet ved land. For helt sydenvarmt er det ikke, selv om gradestokken viser 25 grader.

I dag lover meteorologene gårsdagen på ny: mye sol, noen avkjølende skyer og opp mot 25 grader. Ut og nyt før det forsvinner!

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen