Innenriks

Siste natt på byen før det nasjonale skjenkeforbudet – politiet ber folk om å feste med måte

Fredag blir siste natt folk kan drikke alkohol på utestedene over midnatt på en stund. Oslo-politiet ber folk om å ta ansvar og å feste med måte.

– Vi forventer mange folk ute først og fremst på grunn av det gode været, da er det som regel mye folk på byen, sier operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til NTB.

Les også: NRK: Smittevernoverlegen visste ikke om festen

– Mitt budskap er at folk bør feste med måte, sier han.

Fredag ble det kjent at regjeringen innfører et nasjonalt skjenkeforbud i timene etter midnatt – et forbud som trer i kraft fra og med lørdag kveld.

Dermed er fredag, natt til lørdag, siste utelivskvelden på en stund. Nesten hele landet bader i sol og godvær, og det kan ligge an til mye folk ute i gatene i storbyene.

Les også: Smitteøkning i Oslo – mener befolkningen har vært slappere i sommer

I Oslo har politiet normal sommerbemanning, og de har ikke planlagt noen ekstra patruljer som følge av situasjonen med skjenkeforbudet. Men Kråkenes sier at han forventer at folk forholder seg til myndighetenes råd.

– Det er viktig at folk holder avstand og tar hensyn til andre mennesker, ikke bare til seg selv. Jeg håper det har gått opp for folk den siste tiden at dette ikke er over, og at folk tar smittevernrådene på alvor, sier Kråkenes.

Les også: Høie: Ikke aktuelt med påbud om munnbind

Regjeringen vil gjøre nye vurderinger av smittesituasjonen i begynnelsen av september, men i denne omgang blir det fra lørdag forbudt med åpne serveringssteder med alkohol etter midnatt. Forbudet gjelder i hele landet.

– Dette er steder med høy risiko for smittespredning, noe vi også ha sett internasjonalt. Det er så enkelt at ved bruk av alkohol en stund, så vil de fleste senke guarden litt og det er lettere å glemme seg. Man kan fort komme tett på hverandre, selv om vi her i landet har krav om bordservering. Det er bakgrunnen for at vi gjør den innstrammingen vi gjør nå, sa Høie.

Les også: Ansiktsløs ro

Taper millioner

Daglig leder Kim Søyland i byOslo Group, som driver en rekke utesteder i Oslo, tror flere millioner kroner og mange arbeidsplasser kommer til å gå tapt som følge av skjenkestoppen, og at det ikke åpnes for mer enn 200 personer ved arrangementer.

– Dette er en tung nyhet for vår bransje. Det kommer til å få store konsekvenser, sier Søyland til E24.

Søyland peker også på at utestedene i Oslo hadde strenge restriksjoner til i slutten av juni og fikk kun lov til å skjenke til klokken 23:30.

– Når de åpner landegrensene og smitten blusser opp igjen, er det vanskelig å svelge at vår bransje blir rammet av restriksjoner igjen. Det føles urettferdig, sier han.

Les også: Ingen breddeidrettsåpning 1. september

Virker mot sin hensikt

Selskapet har 150 ansatte, og Søyland sier at de nå må vurdere nye permitteringer istedenfor å hente ansatte tilbake.

Også Virke er skuffet over regjeringens forbud. Den siste tidas smitteøkning skyldes ikke serveringsbransjen og kan dessuten virke mot sin hensikt, mener Virke-direktør Ivar Horneland Kristensen.

– Vi har forståelse for behovet for å stramme inn, men dette kan i verste fall virke mot sin hensikt hvis det blir flere fester hjemme hos folk, i parker og på andre steder hvor det ikke er profesjonelt oppsyn, sier han.

Mer fra Dagsavisen