- Vår første ordentlig store sak av denne typen, opplyste politimester Bjørn Vandvik (t. v.), da han orienterte om Lime-razziaen i går. Ved hans side sitter politiinspektør Åsmund Yli. Foto: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

Siktet for menneskehandel

ARBEIDSKRIMINALITET: - Det mest alvorlige er den grove utnyttelsen av mennesker i en sårbar situasjon. Det sier politimester Bjørn Vandvik ved Romerike politidistrikt, etter den storstilte razziaen mot Lime-kjeden.

20 av dagligvarekjedens butikker på Østlandet ble ransaket av politiet i går. Ytterligere ni butikker ble kontrollert av NAV, Skatteetaten, Tollvesenet og Næringsetaten i Oslo, med bistand fra politiet. I tillegg ble det foretatt ransakinger hjemme hos et titall personer.

* 17 norske statsborgere og én svensk statsborger tilknyttet kjeden, ble pågrepet. Blant dem er det en advokat.

* Ti av de pågrepne er siktet for grov menneskehandel.

* Fire andre er siktet for grovt heleri.

* De fire siste er siktet for grovt bedrageri.

Politiet har også mistanke om store skatteunndragelser, momsbedrageri, organisert konkursvirksomhet, omfattende og systematisk NAV-bedrageri, bruk av falske identiteter og butikkarbeidere uten lovlig opphold.

- Denne saken har avdekket en profittbasert og strukturert utnyttelse av mennesker i en sårbar situasjon, sier Vandvik.

 

Pakistan og Nepal

Ofrene i saken kommer fra Pakistan og Nepal.

- Vi har identifisert flere ansatte som er blitt utsatt for tvangsarbeid. Vi mener de er offer for grov menneskehandel, sier Vandvik.

- Jobbene står ikke i kø for dem som nettopp har kommet til Norge. De er lette å utnytte.

Han ønsker så langt ikke å si noe om hvor mange ofre det er snakk om, men det er altså personer som har jobbet i Lime-kjedens butikker, som i all hovedsak ligger i Oslo. Men i går ble det også aksjonert mot butikker i Rælingen, Bærum, Asker, Sandefjord, Larvik og Ski.

De pågrepne vil bli vurdert for varetektsfengsling i dag. Administerende direktør for Lime-kjeden, Sajjad Hussain, sitter allerede i varetekt, etter at han ble pågrepet av politiet 16. august. Også han er siktet for grov menneskehandel.

 

I isolasjon

- Han sitter i isolasjon og er ikke kjent med aksjonen. Han har ikke hatt grunn til å tro at politiet har noen grunn til razziaen, sier Hussains advokat, John Christian Elden, til NTB.

I april skrev Dagbladet at Hussain var siktet for unndragelser av skatt, merverdiavgift og arbeidsgiveravgift for cirka 5,6 millioner. Påtalemyndigheten mente dette var utbytte av straffbare handlinger og gikk rettens vei for å ta beslag i fire leiligheter og to nye Porche Cayenne-biler.

Hussain har tidligere vært i Joker-systemet, som eies av NorgesGruppen. Hans bror, som også ble pågrepet i går, ble i 2001 dømt til fengsel i åtte måneder for å ha utnyttet utlendinger uten lovlig opphold i Norge. Det skjedde etter at politiet på Romerike aksjonerte mot Joker-butikken som broren drev på Fjerdingby i Rælingen. Der fant de ansatte som bodde i kjelleren, ifølge NTB.

De første Lime Minipris-butikkene, i all hovedsak tidligere Joker-butikker, åpnet våren 2012.

- Vi har hatt noen mistanker og har vært i dialog med Arbeidstilsynet om dette, forteller Kent Rune Pedersen, hovedansvarlig for LOs sommerpatrulje, om Lime-kjeden.

- Det er flott at det nå er blitt aksjonert mot kjeden, synes han.

tor.sandberg@dagsavisen.no