Innenriks

Siktede fengsles i fire uker

TRIPPELDRAP: Mannen som er siktet for å ha drept tre personer i bussen i Årdal, er varetektsfengslet i fire uker, de to første ukene i isolasjon.

BERGEN: I alle de fire ukene er han ilagt brev- og besøkskontroll. Dermed fikk politiet fullt medhold i sin begjæring i Bergen tingrett torsdag.

Den siktede 30-åringens forsvarer, Fredrik Verling, ba i retten om at klienten skulle løslates.

– Jeg ber om at han blir løslatt fordi vilkårene for varetektsfengsling etter min mening ikke er innfridd. Det er et tema om han kan ødelegge bevis, påvirke vitner og unndra seg rettsforfølgelse hvis han slippes ut. Det legger jeg til grunn at han ikke vil gjøre, sa Verling til NTB før kjennelsen var klar.

Han drøfter med klienten sin torsdag ettermiddag om fengslingen skal ankes.

– Kan bli borte

Dette var aktor, politiinspektør Sidsel Isachsen, uenig i.

– Vi mener det er fare for at han skal påvirke vitner og tilpasse forklaringen sin hvis han slippes ut nå. Det er også nærliggende fare for at han blir borte hvis han ikke holdes i varetekt, sa Isachsen.

30-åringen var torsdag formiddag i så dårlig forfatning at han ikke kunne møte til fengslingsmøtet i Bergen. Han er så langt ikke avhørt, men politiet jobber for at det skal skje så raskt som mulig.

Får psykiatrisk behandling

Den 30 år gamle afrikanske asylsøkeren var først innlagt til medisinsk behandling for kuttskader, før han tirsdag ble overført til den psykiatriske klinikken tilknyttet Haukeland universitetssjukehus.

Mannen er ennå ikke avhørt, og det synes fortsatt helt uklart hva som var motivet for trippeldrapet mandag kveld.

Heller ikke overfor sin forsvarer har 30-åringen uttalt seg om hva som skjedde i bussen ved Holsbruvatnet en snau mil fra asylmottaket i Øvre Årdal sent mandag ettermiddag. Verling opplyser at han skal møte sin klient senere torsdag, trolig så fort kjennelsen er klar.

Han verken vil eller kan beskrive mannens helsetilstand.

– Ikke er jeg lege, og ikke er jeg psykiater, sier Verling.

Det er på det rene at 30-åringen kommer til å bli værende på Sandviken sykehus fordi legene hans mener det fortsatt er behov for behandling, sa forsvarer Verling tidligere torsdag.

Obduksjon

Obduksjonen av de drepte ble avsluttet onsdag, opplyser Sogn og Fjordane politidistrikt.

– Politiet har ikke mottatt den foreløpige obduksjonsrapporten, og kan derfor ikke kommentere denne ennå, heter det i en pressemelding.

Politiet varsler også at arbeidet med å samle informasjonen fra obduksjonen med den tekniske undersøkelsene av bussen vil ta tid. Politiet fortsetter med avhør av vitner, og det kan være aktuelt å innkalle enkelte vitner flere ganger. Denne taktiske delen av etterforskningen vil vare inn i neste uke.

Sakkyndige

De sakkyndige som skal vurdere 30-åringen som er siktet for bussdrapene, er klare. Det er Jan Øystein Berle, Knut Dalen og Gunnar Johannessen. Politiet ba Sogn tingrett oppevne tre rettspsykiatrisk sakkyndige som skal gjennomføre en full judisiell observasjon av mannen som er siktet for drapene.

En fullstendig judisiell observasjon foretas for å bedømme den siktedes sinnstilstand – og for å avklare hvorvidt vedkommende kan vurderes som tilregnelig eller utilregnelig i en kommende straffesak.

Jan Øystein Berle er spesialist i psykiatri og er overlege ved Psykiatrisk divisjon ved Haukeland universitetssjukehus, også kjent som Sandviken sykehus. Det er her den 30-årige mannen for tiden er innlagt.

Professor Knut Dalen er spesialist i klinisk nevropsykologi, mens Gunnar Johannessen er spesialist i psykiatri. Sistnevnte er nestleder i psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon.

De sakkyndige har foreløpig fått en frist til 10. februar 2014. (NTB)

Les også:

UDI forstår kritikk fra Årdal-ordføreren

UDI forstår kritikken fra ordføreren i Årdal om at etableringen av asylmottaket gikk for raskt.

Andreas Bondevik

I løpet av en drøy uke i sommer kom 150 asylsøkere til Årdal.

– Det kom 150 asylsøkere hit på en gang. Det var ikke tanken, men sånn ble det, har ordfører Arild Ingar Lægreid i Årdal kommune sagt til NTB tidligere.

– Vi skjønner at kommunen synes at opprettelsen av mottaket gikk fort og innflyttingen av beboere var raskere enn vanlig, sier assisterende avdelingsdirektør i UDI Per Engan-Skei til NTB.

Ekstremt behov

Forklaringen fra UDI er en kraftig økning i antallet asylsøkere i juli og august.

– Vi hadde ekstremt stort behov for nye mottaksplasser. Det ble veldig fort fullt på det sentrale østlandsområdet, slik at vi var nødt til å få opp nye plasser fortest mulig, sier Engan-Skei.

Det går som regel noen uker fra det er bestemt en etablering til man begynner å flytte inn folk. Ifølge UDI var ikke dato for oppstart av Årdal-mottaket satt med uvanlig korte frister. «Men mottaket ble fylt opp raskere med beboere enn det ville gjort på grunn av den store og uventede økningen i sommer i antall asylsøkere».

Tok ikke opp saken

– Vi skjønner godt at det oppleves at det skjedde fortere enn de hadde tenkt seg. Men man må jo da forstå det i den sammenhengen dette skjedde, sier Engan-Skei.

Han peker på at kommunen ble informert normalt på forhånd.

– Vi har også hatt oppfølgingsmøter med kommunen og mottaket for kort tid siden. Vi fikk jo da et godt inntrykk både av driften på mottaket og av vertskommunen.

På møtet tok ikke kommunen opp at oppstarten hadde skjedd for raskt, ifølge UDI.

– Vårt inntrykk er at Årdal kommune har vært veldig flinke til å hive seg rundt, har tatt tak i og løst problemene. Kommunen har stilt opp og satt i gang ting.

Utfordringer

Kommunene får en vertskommunekompensasjon for den jobben de skal gjøre.

– Men det er alltid slik at når det gjelder ting som skole og helse og så videre, så kan det jo hende at en rask oppstart skaper utfordringer for kommunen, sier avdelingsdirektøren i UDI.

Formannskapet forsøkte å stanse etablering av asylmottak i kommunen, men det skal ha blitt overprøvd av Fylkesmannen.

De opprinnelige planene om en sentral institusjon ble skrinlagt, men noen måneder senere ble Heros desentraliserte mottak etablert – med asylsøkerne bosatt i en rekke boliger i lokalmiljøet.

Ikke på plass

– Det er en utfordring at det skjer så raskt fordi kommunen skal etablere et apparat for å håndtere dette på en god måte. Og det apparatet har vi kanskje ikke fått helt på plass, sa Lægreid etter tragedien på Valdressekspressen.

Han opplyste at kommunen ble forespeilet en blandet gruppe asylsøkere, hvor hovedandelen skulle være familier. Da alle de 150 asylantene var ankommet, viste det seg at hovedvekten lå på unge, enslige menn. Årsaken er ifølge UDI at det i hovedsak var unge menn fra Eritrea som sto for den store økningen av asylsøkere i sommer. (NTB)

Mer fra Dagsavisen