Innenriks

Sikrer flertall for au pair-ordningen

Selv om de flere ganger har uttalt seg svært kritiske til au pair-ordningen, sikrer Venstre og KrF nå flertall for å beholde ordningen.

Bilde 1 av 2

– Vi har uttalt oss kritisk. Men etter en lengre vurdering har både vi og KrF landet på dette standpunktet, sier kommunalpolitisk talsperson i Venstre, André Skjelstad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Etter en lang rekke saker der au pair-ordningen har blitt misbrukt de siste årene, har flere partier blitt kritiske til ordningen. Arbeiderpartiet var sist ut, og vedtok på sitt landsmøte at de ønsker å avvikle ordningen.

Kommentar: Det heter ikke au pair. Det heter import av underbetalt og lett utnyttelig arbeidskraft. (Hege Ulstein)

«Billig hushjelp»

SV og Senterpartiet ønsker også å avvikle ordningen. Men de trenger de støtte fra Venstre og KrF for å sikre flertall. Det får de ikke, til tross for at begge regjeringens støttepartier tidligere har åpnet for å skrote ordningen. Både Venstre og KrF har tidligere truet med å avvikle ordningen om man ikke får gjort noe med au pairenes situasjon. Men når Stortinget fredag skal avgjøre saken, kommer de to partiene til å stemme for å beholde ordningen.

– Vi er veldig kritiske til at Venstre og KrF går med på å sikre ordningen. Det er helt greit å ha hushjelp. Men da må du betale skikkelig og gi hushjelpen skikkelige rettigheter, sier stortingsrepresentant for SV og forslagsstiller Karin Andersen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Au pair-senteret

I årevis har Norsk Folkehjelp drevet Au pair-senteret, et hjelpetilbud for au pairer. Men dette senteret ble lagt ned 1. april i år etter at regjeringspartiene, Venstre og KrF kuttet budsjettstøtten på tre millioner i statsbudsjettet. Nå er alle partiene unntatt Høyre og Frp enige om igjen å bevilge penger til senteret.

– Jeg forventer at KrF og Venstre sikrer penger til dette i revidert statsbudsjett. I fjor var de med på å fjerne det, men nå sier de at de mener senteret er nødvendig. Da passer det som hånd i hanske at revidert budsjett behandles nå, sier Andersen.

Debatt: Herrefolk og tjenere (Kadra Yusuf)

Hun understreker at det her ikke er snakk om store penger, men prinsipper.

– Dette er noen av de mest utsatte arbeidstakerne, som har et minimum av hjelpeapparat når de blir utsatt for alt fra overgrep til ikke å få betalt, uttaler Karin Andersen. (ANB)

Les også: Au pair: – Har vært et eventyr

Mer fra Dagsavisen