Innenriks

– Sikkerhetstiltakene sviktet

IN AMENAS: De samlede ytre og indre sikkerhetstiltakene ved In Amenas sviktet, og klarte ikke å beskytte dem som var på anlegget mot angrepet 16. januar.

Det fastslår Statoils granskingsrapport som ble lagt fram torsdag.

Fem nordmenn ble drept da 32 terrorister gikk til angrep i januar i år.

– Terrorangrepet mot In Amenas var et angrep som savner sidestykke. Det viser tydelig at også selskaper som Statoil i dag står overfor et krevende trusselbilde, sa granskningsleder Torgeir Hagen da han la fram rapporten på Statoils hovedkontor på Fornebu utenfor Oslo torsdag.

Han forteller at hovedformålene med granskningen var å klarlegge hendelsesforløpet og å legge til rette for læring og ytterligere forbedring innen risikovurdering, sikkerhet og beredskap. Rapporten er ment å være kritisk, sier han.

«De samlede ytre og indre sikkerhetstiltakene ved In Amenas sviktet, og klarte ikke å beskytte dem som var på anlegget mot angrepet 16. januar. Det algeriske militæret klarte ikke å oppdage terroristene eller forhindre dem fra å nå anlegget. Sikkerhetstiltakene ved anlegget var ikke konstruert for å motstå eller forsinke et angrep av en slik størrelse, og var basert på at den militære beskyttelsen fungerte effektivt», fastslås det i rapporten.

Selv om Statoil har etablert systemer for styring av sikkerhetsrisiko, kommer granskingsrapporten etter In Amenas-angrepet med 19 punkter der selskapet må styrke sikkerhetsarbeidet.

Anbefalingene om sikkerhetstiltak rettes mot In Amenas og andre anlegg i Algerie, organisasjon og ressurser, risikostyringssystemer, kriseberedskap/håndtering og samarbeid/nettverk.

De konkrete anbefalingene holdes hemmelig av sikkerhetsmessige hensyn, opplyste granskningsleder Torgeir Hagen.

I sikkerhetsprogrammet inngår tiltak for å styrke ledelse, kompetanse og kapasitet innen risikoanalyse, sikkerhetsvurdering og sikringsarbeid. Styringssystemer og arbeidsprosesser innen sikkerhet og sikring skal forbedres. Rapporten peker også på tettere integrering av arbeidet med fysisk, personell- og IT-sikkerhet. Det legges også opp til mer trening og økt standardisering innen beredskap.

Dessuten skal samarbeidet med myndigheter i og utenfor Norge, samt i industriens egne nettverk og organisasjoner innen områder som blant annet etterretning, sikkerhetsanalyse og tiltak, styrkes.

Rapporten konkluderer med at Statoils samlede kapasitet, kompetanse og kultur må styrkes for å møte sikkerhetsrisikoen forbundet med aktivitet i krevende og komplekse omgivelser.

Hovedpunktene i rapporten ble overlevert til Statoil-styret forrige uke. Først onsdag denne uka ble hele rapporten behandlet av styret.

– Styret har mottatt en grundig og kritisk granskingsrapport med klare anbefalinger. Den viser tydelig at dette var et brutalt og ondsinnet terrorangrep. Vi har dyp medfølelse med ofrenes familier, sier styreleder Svein Rennemo i Statoil.

Rapporten er skrevet av eksterne granskere på oppdrag fra Statoils styre.

Til sammen 40 ansatte fra en rekke land ble drept i terroraksjonen som startet 16. januar å år. Fem av de 17 Statoil-ansatte var blant de drepte. 29 av gisseltakerne ble drept og tre pågrepet i aksjonen som algeriske styrker gjennomførte. (NTB)

Mer fra Dagsavisen