Innenriks

Sigrid kan ha blitt påkjørt med vilje

16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne kan ha blitt påkjørt og drept med vilje. Dette skal være politiets hovedteori, ifølge flere kilder.

I går kveld ble 37-åringen og 64-åringen som er siktet for drapet, varetektsfengslet i inntil fire uker med brev- og besøksforbud. Men begge to fortsetter å hevde sin uskyld. De erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen om forsettlig drap, og krevde seg derfor løslatt.

Skader på bil og kropp

Både skader på bilen som 37-åringen disponerte da Sigrid forsvant og skader på kroppen hennes, kan tilsi at 16-åringen ble påkjørt, ifølge TV 2. Også NRK mener å vite det samme, med utgangspunkt i den foreløpige obduksjonsrapporten.

- Det er veldig sannsynlig at et kjøretøy har vært involvert og at hun raskt er blitt fraktet vekk bort fra området, uttalte politiadvokat Cecilie Gulnes etter fengslingsmøtene for 37-åringen og 64-åringen i går.

Av kjennelsene fra Oslo tingrett, som forelå først ved 19.30-tiden i går kveld, fem og en halv time etter at fengslingsmøtet mot 37-åringen startet, framgår det at politiet ikke tror at Sigrid ble påkjørt ved et uhell.

Mest sannsynlig ble 16-åringen utsatt for et forsettlig drap, mener retten ut ifra det politiet så langt har framlagt.

«Slik saken til nå er opplyst finner retten det mest sannsynlig at Sigrid Giskegjerde Schjetne ble utsatt for et forsettlig drap, og at det således ikke dreier seg om noen trafikkulykke», heter det i kjennelsen.

«Ved denne vurderingen legger retten vekt på at politiet ikke har funnet noen spor ved forsvinningsstedet som kan tyde på at hun ble utsatt for en påkjørsel», heter det videre.

Men samtidig er det slik at politiet fortsatt ikke vet hvor Sigrid ble drept. Det er dermed ikke gitt at forsvinningsstedet er identisk med drapsstedet, og det kan forklare mangelen på spor etter en påkjørsel på forsvinningsstedet.

Samtidig går det fram av fengslingskjennelsen til 64-åringen, at han har forklart at han observerte skader på bilen til 37-åringen. 64-åringen skal da ha satt dette i sammenheng med Sigrid-forsvinningen. Men retten finner det vanskelig å tro på dette tilsynelatende forsøket på å uskyldiggjøre seg selv. På det aktuelle tidspunktet var det nemlig ingen ting som tilsa at Sigrid skulle ha blitt påkjørt. Alt som var allment kjent, var at hun var forsvunnet.

37-åringen skal bare noen dager etter at Sigrid forsvant ha solgt en bil med knust frontrute og kollisjonsskader, ifølge TV 2.

Kjent som råkjører

37-åringen er kjent for å være glad i å trå hardt på gassen, noe han også har filmet og lagt ut på YouTube. Disse filmene er nå blitt fjernet derfra.

Samtidig skal elektroniske spor knytte ham til området ved Østensjø på det tidspunktet Sigrid forsvant. Ifølge NRK skal politiet ha bevis på at 37-åringen da passerte en bomstasjon på Abildsø, like ved Østensjø.

Likevel benekter vedkommende at han har vært i nærheten. 37-åringen hevder hardnakket at han var et helt annet sted i Oslo, og at politiet ved å sjekke mobilen hans vil kunne få bekreftet dette.

Undersøkte låve

37-åringen er oppvokst på Oslo vest, men flyttet til Ålesund som 12-åring. Han flyttet tilbake til Oslo som 18-åring hvor han både har bodd litt «løst», i leilighet, i campingvogn, i en «papphytte» og på bakrommet til et verksted. 37-åringen har ikke fullført videregående, og har ingen formell utdannelse.

Den siste tida har han bodd i en campingvogn som står i en låve på Bryn i Oslo. Låven, eller lageret, disponeres av 64-åringen som er siktet i drapssaken. I går ble den undersøkt av politiet.

Politiets kriminalteknikere bar ut flere poser fra låven og brukte hund til å søke etter blodspor. Etterforskerne utelukker ikke at Sigrids døde kropp kan ha blitt skjult et sted først, for seinere å bli flyttet til Kolbotn i Oppegård der 64-åringen leier et verksted. Liket av Sigrid var pakket inn i plast og tekstiler. Det gir kriminalteknikerne gode muligheter til å finne både biologiske spor etter gjerningsmenn, men også å spore både plast og tekstiler tilbake til tidligere eiere og fabrikanter.

64-åringen leier også et bruktbilverksted på Kolbotn, rett ved siden av skrenten der Sigrid ble funnet død i et skogholt.

37-åringen ble uføretrygdet i 2006, men har i alle år mekket biler. Både han og 64-åringen er dedikerte medlemmer i en Citroën-klubb.

Bilvenner i mange år

- De to har vært «bilvenner» i mange år. Min klient har hjulpet ham på bilverkstedet på Kolbotn, sier advokat John Christian Elden om 37-åringen til Dagsavisen.

- Hvordan reagerer han på å være siktet i et drap hele Norge har vært opptatt av i en måned?

- Han sier han ikke har begått noe drap.

- Ikke ved et uhell heller?

- Nei, han har ikke vært på åstedet. Han håper at politiets sjekk av trafikken på mobiltelefonen hans kan gi ham alibi.

Av en tidligere voldsdom mot 37-åringen framgår det at han i mange år har vært plaget av ekstremt dårlig hukommelse.

- Husker han hvor han var natt til 5. august?

- Fram og tilbake, svarer Elden.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen