Innenriks

Sier nei til gjenvalg

POLITIKK: Inga Marte Thorkildsen (38) sier nei til gjenvalg som nestleder i SV, men avviser at hun tar et endelig farvel med politikken.

– Jeg ønsket å snakke med valgkomiteen først, men når saken først er ute velger jeg å bekrefte at jeg ikke ønsker gjenvalg som nestleder, sier Thorkildsen til NTB.

Dagsavisen skrev onsdag at den tidligere statsråden og stortingsrepresentanten var på vei ut av partiledelsen. Thorkildsen velger å prioritere arbeidet med en bok om vold, seksuelle overgrep og omsorgssvikt mot barn.

– Jeg har jobbet med disse temaene i 20 år. Når jeg nå har fått muligheten til å skrive bok, vil jeg gripe den og gjøre det skikkelig, sier Thorkildsen.

SV-nestlederen har fått støtte fra Fritt Ord og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Utgivelse er planlagt i løpet av neste år.

– Sunt

I helgen ble det kjent at Thorkildsen har sagt nei til å stille som toppkandidat for SV i Oslo i neste års kommune- og fylkestingsvalg. Samtidig åpner hun for å vende tilbake til norsk politikk på et senere tidspunkt. Og da er det bare ett parti som gjelder:

– Det finnes ikke noe annet parti enn SV for meg. Det er vemodig å slutte, men samtidig er jeg nødt til å gjøre dette, sier hun.

Inga Marte Thorkildsen fra Stokke representerte Vestfold på Stortinget fra 2001 til 2013, da hun ved stortingsvalget tapte mandatet sitt. Hun var barne-, likestillings- og inkluderingsminister fra 2012 til 2013.

– Det er sunt å søke nye erfaringer etter mer enn 20 år i politikken. Samtidig blir de ikke kvitt meg, de som jobber innen barnevern og helsepolitikk, sier Thorkildsen.

Arverekke

SV nedsatte en valgkomité under landsstyremøtet i helgen. Den skal bruke tiden fram mot landsmøtet i april neste år på å samle seg om en innstilling til ny partiledelse.

– Vi kommer snart til å ta kontakt med alle medlemmene av sentralstyret og høre om de vil stille på nytt, slik at vi kan komme i gang med arbeidet, sier valgkomiteens leder Henriette Westhrin til Dagsavisen.

Noen frist for arbeidet er foreløpig ikke satt. Blant kandidatene til nestledervervet trekker avisen fram stortingsrepresentant og tidligere SU-leder Kirsti Bergstø, sentralstyremedlem og tidligere statssekretær Ingrid Fiskaa.

Kritikk

Den sittende SV-ledelsen med partileder Audun Lysbakken, nestlederne Inga Marte Thorkildsen og Bård Vegar Solhjell og partisekretær Silje Schei Tveitdal er kritisert for å være smalt sammensatt. De fire er alle sammen småbarnsforeldre i relativt lik alder.

– Jeg oppfatter ikke at kritikken er så stor på dette punktet. Vi har ulik bakgrunn og interesseområder, men det er selvsagt positivt om ledelsen kan bli enda bredere sammensatt, sier Thorkildsen.

Hun mener valgkomiteen bør lete etter en nestleder som er opptatt av barnepolitikk, likestilling og klimaspørsmål.

– Vedkommende må være glødende engasjert og innstilt på å bidra til å bygge partiorganisasjonen videre, sier Thorkildsen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen