Politikk

Sier nei til attføring på anbud

KONKURRANSEUTSETTING: Kommunene er skeptiske til privatisering av attføringsbedrifter, viser ny undersøkelse. - Skremselspropaganda, svarer arbeidsminister Robert Eriksson.

- Den viktigste konklusjonen vi kan trekke ut av undersøkelsen, er at det er veldig stor skepsis og usikkerhet i kommunene knyttet til om det er riktig å kommersialisere attføringsområdet, sier Johan-Martin Leikvoll, direktør i NHO Attføring.

Tidligere i vår ble det kjent at Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) har sett seg lei av at rådyre tiltak for å få folk med redusert arbeidsevne tilbake til arbeidslivet, ikke virker. Han vil nå konkurranseutsette attføringsbedrifter i håp om at det vil føre til at flere kommer seg raskere tilbake til arbeidslivet.

- Uansvarlig

Men Erikssons forslag har ikke falt i god jord hos alle. En av Erikssons sterkeste kritikere har vært NHO Attføringsbedriftene, og direktør Johan Martin Leikvoll. De har bestilt en undersøkelse som tar for seg hva ordførerne i kommuner som eier attføringsbedrifter mener om konkurranseutsettingen.

52 prosent har svart at de er «ganske» eller «svært» negative til at Nav skal kunne bruke anbud for tiltak rettet mot personer med nedsatt arbeidsevne. Kun 28 prosent av kommunene har svart at de er «ganske» eller «svært» positive til samme problemstilling.

- Dette er et tydelig signal fra Kommune-Norge, sier Leikvoll.

Han er svært kritisk til en kommersialisering av attføringsbedrifter, som skal hjelpe folk som har vært utenfor arbeidslivet en stund tilbake i jobb. Han frykter resultatet blir et dårligere tilbud, særlig for de aller svakeste gruppene på attføring.

- Den delen av tiltakene som er nærmere arbeidsmarkedet, er allerede kommersialisert. Det har vi ingen ting imot. Men vi ser ikke behovet for å kommersialisere mer. Det finnes ingen dokumentasjon på at det er billigere. Snarere tvert imot, vi kan dokumentere at det blir dyrere. Det kan heller ikke dokumenteres at det vil få flere i arbeid.

Leikvoll er også kritisk til at arbeidsministeren endrer regelverket som en ordinær forskriftsendring i stedet for å la Stortinget behandle spørsmålet.

- Eriksson har sagt at han skal komme med en stortingsmelding til høsten om hele feltet. Hvorfor drar han da dette ut av den helhetlige meldingen? Det er uansvarlig av statsråden, mener Leikvoll.

Propaganda

Den massive motstanden blant ordførere gjør ikke at arbeidsminister Robert Eriksson sover dårlig om natta.

- Gitt hvem som er spurt i undersøkelsen, er jeg mer overrasket at så mange som nesten 30 prosent er for, skriver han i en e-post til Dagsavisen.

Han sier at spørsmålet som er stilt i undersøkelsen ikke gjelder forslaget de nå har sendt på høring.

- Vårt forslag er begrenset til tjenester som er rettet inn mot arbeidssøkere som skal ut i ordinært arbeidsliv, mens spørsmålet som er stilt i undersøkelsen gjelder bruk av anbud generelt overfor personer med nedsatt arbeidsevne. Det er en langt mer omfattende sak, skriver han.

At konkurranseutsettingen kan ramme de svakeste i attføringsbedriftene, som for eksempel utviklingshemmede, er Eriksson rykende uenig i.

- Det er ikke riktig, og en kjent form for skremselspropaganda som går igjen. Trikset er enkelt: Har du økonomiske interesser i en sak, skyv de svakeste brukerne foran deg. Selv med attføringsbedriftenes hjelp er det dessverre slik at altfor få utviklingshemmede deltar i ordinært arbeidsliv. Jeg håper at flere aktører på attføringsfeltet også kan bidra til et bredere tilbud til denne gruppa, svarer Eriksson.

Lobbypolitikk

Grunnen til at saken ikke skal opp i Stortinget, er at det ikke er snakk om en lovendring, men en forskriftsendring. Eriksson er heller ikke enig i at endringen er ute på en «forenklet høring».

- Det er også en sak hvor mange aktører har kommet til orde i avisene. Det pågår en løpende diskusjon om dette.

- Vi har gradvis mer og mer tatt i bruk anbud ved anskaffelse av arbeidsmarkedstiltak. Dette har alltid vært gjennomført etter offentlige høringsrunder. Det gjøres også denne gangen. Stortingsbehandling har aldri tidligere vært tema i denne type forskriftssaker.

Han mener NHO Attføring burde bruke tida si på å bli enda bedre.

- Det kan se ut som det denne gangen er sterke næringsinteresser som trekker i trådene fordi deres monopolsituasjon på enkelte attføringstiltak er truet. I stedet for å frykte konkurransen, burde attføringsbedriftene heller arbeide for å bli så gode at de vinner anbudene. Bedriftene burde bli mer opptatt av å drive god attføring og mindre opptatt av å drive lobbypolitikk­.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen