Innenriks

Ser svart på norsk asylpolitikk

Rune Berglund Steen kritiserer særlig statsminister Jens Stoltenberg i sin «Svartebok over norsk asylpolitikk».

- Boka handler om det helvete det kan være for asylsøkere i Norge. Det er en elendighetsbeskrivelse, men den er helt nødvendig, sier forfatter av boka «Svartebok over norsk asylpolitikk», Rune Berglund Steen. Steen jobber til daglig ved Antirasistisk Senter, og han har gjennomgått et tusentall asylsøknader. Han er skremt av utviklingen som har vært siden den rødgrønne regjeringen fikk makta.

- Jeg mener det er behov for et oppgjør med den utviklingen vi har sett i asylpolitikken siden 1999. Før var det en balanse der som vi ikke ser lenger. Evnen til å se asylsøkernes perspektiv er ikke der nå, sier han. Selv med Høyres Erna Solberg som ansvarlig fikk flere papirløse opphold i Norge enn i dag, og innstrammingene som den rødgrønne regjeringen har gjort fra 2008 til 2009 har særlig gått ut over asylbarna, mener Steen.

- Barn er ikke lenger hellige. Man gir dem midlertidig opphold for så å sende dem ut når de blir 18 år. Vi skipper dem ut av landet fordi vi kan. Norske myndigheter er strengere og de har sluttet å være humane, sier han.

Les også: Langer ut mot norsk asylpolitikk

Negativ retorikk

Onsdag behandler Stortinget meldingen om barn på flukt. Steen tror ikke det vil skje mye med stortingsmeldingen når den behandles.

- Vi har en flertallsregjering og de vil nok sette et godkjenningsstempel på den, sier Steen. Han peker i boka særlig på hvordan Arbeiderpartiets retorikk rundt asylsøkere har endret seg.

- Hele begrepet barn på flukt er blitt negativt etter at den rødgrønne regjeringen kom til makta. Det har vært uttalt at vi ønsker å sende et signal om at folk ikke skal komme hit. Dette er villet og kalkulert. Myndighetene skremmer andre fra å komme hit. At barn har det forferdelig, hva slags signal er det å sende, spør han. Steen mener at i all hovedsak har Arbeiderpartiet overtatt den negative retorikken til Fremskrittspartiet.

- Hvor ofte hører vi at de snakker om krigs- og torturofre? De har også skapt et bilde av at de fleste som kommer til Norge er identitetsløse, sier Steen. I boka skriver han om hvordan Ap har vist til tall fra politiet som sier at ni av ti asylsøkere mangler pass. Men UDI har vist til at dette ikke er tilfellet, og at de i de aller fleste tilfellene vet hvem asylsøkerne er.

- Det har vært laget et propagandabilde av dette som skaper rom for innstramminger. Man snakker, tenker og handler restriktivt, sier Steen. Han mener retorikken fører til en mistenkeliggjøring av asylsøkere.

Peker på Stoltenberg

- Jeg tror det er blitt slik fordi det oppfattes som trygt å snakke hardt. Arbeiderpartiet ønsker ikke å tape noe til Fremskrittspartiet. Det er en feighet rett og slett, og de bygger opp en paranoid frykt, sier Steen. Men han mener man undervurderer folket.

- Det er en overlegenhet fra politikernes side. De gir et inntrykk av at folket ikke forstår hvorfor regjeringen må kontrollere, og at folk er naive, sier han. Og for å få endring, mener Steen at de politiske lederne i regjeringen må skiftes ut.

- Stoltenberg har ikke vist det samme engasjementet for asylsøkere som Jagland gjorde. Stoltenberg har langet ut om at de ikke skal gi opphold til barna og det er på grunn av ham at de ikke har fått opphold, sier han. Det haster med endringer for de asylpolitikken faktisk rammer, mener Steen.

- Barn som vokser opp på asylmottak blir skadet for livet. De går med en usikkerhet og opplever at andre plutselig blir sendt ut av landet. Ingenting er sikkert og de har foreldre som er totalt maktesløse, sier Steen.

- Gammel kritikk

Statsminister Jens Stoltenberg er ikke enig i kritikken Rune Berglund Steen retter mot ham.

- Dette er kritikk som jeg har hørt siden 1990-tallet. Dette er ikke noe nytt. Allerede da fikk vi høre at retorikken var endret og dette får vi også høre nå. Kritikken som rettes er upresis, sier han. Stoltenberg mener det er viktig at regjeringen nå passer på at de som har krav på asyl skal få det nettopp for å ivareta humane verdier.

- Hensynet til barn skal vektlegges, og derfor er det viktig at kun de som har krav på beskyttelse får det, og at vi da skiller ut de som ikke har det, sier han. Stoltenberg mener at vi i dag har systemer som sikrer en grundig vurdering av søknadene.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen