- Ser ikke 
enden på faren

STORBRANNENE: Værvarselet for Vestlandet og Midt-Norge gir ingen grunn til å avblåse faren for flere branner. Hele området kan være i fare, melder Meteorologisk institutt.

Årets januarmåned har værmessig vært langt unna normalen flere steder i Nordland, Midt-Norge og på Vestlandet. I store deler av varslingsområdet har det falt minimalt med nedbør, og en rekke steder melder om den tørreste januar på over 40 år. Det er for øyeblikket barmark i de fleste områder fra Rogaland i sør til Nordland i nord.

Meteorologisk institutt har ingen klare indikasjoner på at været kommer til å endre seg de neste dagene og påpeker at det er stor risiko for flere branner i dagene framover.

 

Les også: - Må tenke nytt om brannberedskap

 

Ser ikke slutten

- Faren for flere branner fortsetter i overskuelig framtid, sier Harald Abidsnes, vakthavende meteorolog for Vestlandet og Trøndelag, til Dagsavisen.

- Det vil si at værtypen med sterk kuling og lite eller ingen nedbør vil fortsette langt ut i neste uke. Slik det ser ut nå, er det vanskelig å spå når denne værtypen tar slutt, forteller han videre.

- Hvor store deler av landet er i risikosonen for branner?

- I kombinasjon med at det er barmark de fleste stedene fra Rogaland til Nordland, vil denne værtypen med økt kuling gjøre hele dette området utsatt i dagene framover, svarer Abidsnes.

 

Les også: Storstilt evakuering

 

Sendt ut varsel

Ekstremværet har gjort at Meteorologisk institutt har sett seg nødt til å sende ut varsel for skogbrann i Trøndelag, Vestlandet og den sørlige delen av Nordland.

Det hører med til de absolutte unntakene at det sendes ut skogbrannvarsel midt på vinteren i Norge - værforholdene er så uvanlige for årstida at det i motsetning til våren og sommeren ikke finnes en egen indeks for å beregne skogbrannfaren.

I Dagsavisen i går beskrev klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt Trøndelag som «knusktørt» og understreket at «brannfaren er overhengende». Direktoratet for brann og eksplosjonsvern har gått ut og advart mot bruk av åpen ild.

axel.storen.weden@dagsavisen

Les også: Ekstrem tørke preger brannområdet