Innenriks

Senterpartiet trekker støtten til tiggeforbud

Senterpartiet vil likevel ikke stemme for et nasjonalt tiggeforbud. Dermed har ikke regjeringen tilstrekkelig støtte for forslaget på Stortinget og har valgt å trekke forslaget.

Av Mats Rønning

– Stortingsgruppen har bestemt at vi ikke vil støtte forslaget om et tiggeforbud som nå er sendt på høring, sier parlamentarisk leder Marit Arnstad til NTB.

– Å straffe medvirkning til tigging er ikke akseptabelt. Det kan ikke være straffbart å gi folk klær, mat og husly, sier hun.

Arnstad understreker at det heller ikke blir aktuelt å støtte et nytt forslag om nasjonalt tiggeforbud dersom regjeringen skulle legge fram et slikt.

– Jeg kan ikke se for meg at vi vil støtte et forbud uansett hvordan det utformes.

Regjeringen trekker forslaget

Regjeringen trekker forslaget om tiggeforbud etter at det ble kjent den ikke har tilstrekkelig støtte for forslaget på Stortinget.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet bekrefter overfor NTB at regjeringen trekker forslaget om tiggeforbud etter at det nå er klart at forslaget ikke har tilstrekkelig støtte i Stortinget.

Mindre enn to timer etter Sps kunngjøring kom beskjeden om at forslaget trekkes.

Les også: – Norge risikerer å bli dømt

– Godt nok

Sps hovedbegrunnelse for likevel å si nei er at høringsnotatet slår fast at dagens lovverk er et godt virkemiddel for å motvirke menneskehandel og annen kriminalitet.

– Det var dette som var hovedsaken for Senterpartiet da landsmøtet vårt gikk inn for et tiggeforbud, sier Arnstad.

Hun understreker at Sp holder på retten som kommunene har til å innføre lokale tiggeforbud. Den rødgrønne regjeringen innførte hjemmelen for dette i 2013, og bestemmelsen ble tydeliggjort av regjeringspartiene og Senterpartiet i fjor.

I henhold til Sps vedtekter er avgjørelsen fattet av stortingsgruppa, der et mindretall motsatte seg beslutningen. Sentralstyret og landsstyret er ikke involvert, og de to nestlederne i partiet var ikke aktivt med på beslutningen.

På spørsmål om hvorfor stortingsgruppen ikke ventet til landsmøtet i Senterpartiet i mars, svarer Arnstad slik:

– Vi synes det er mest ryddig å klargjøre vårt standpunkt nå, før regjeringen eventuelt kommer tilbake til Stortinget med en sak.

Les også: «Ingen i Norge trenger å tigge»

Bryter avtalen

Senterpartiet har i to landsmøter på rad gått inn for et forbud mot tigging. At dette kom til å bli innført i Norge, ble klargjort av Senterpartiet og regjeringspartiene på en pressekonferanse i fjor sommer.

Nå blir både avtalen og landsmøtevedtaket brutt.

– Det er ansvarlig at vi tar de ulike vurderingene i partiet og gruppa på alvor. Det er et lederansvar å gjøre dette. Landsmøtevedtaket var et omdiskutert vedtak, sier Arnstad.

Hun frykter ikke represalier fra delegatene på landsmøtet i Haugesund 20.-22. mars.

– Vi har fått mange dypt alvorlige tilbakemeldinger fra medlemmer og tillitsvalgte. Stortingsgruppen oppfyller nå vårt ansvar for å se helheten i denne saken, men det kan sikkert bli debatt om den likevel. Jeg er ikke bekymret for det. (NTB)

Les også: Utfordrer Sp på tiggeforbudet

Klinge: Ikke aktuelt med omkamp om tigging

Senterpartiets justispolitiske talskvinne Jenny Klinge var blant dem i stortingsgruppa som gikk inn for et nasjonalt tiggeforbud. Hun ser ikke for seg noen omkamp om vedtaket på landsmøtet i mars.

– Dette er en vanskelig sak for mange i Senterpartiet. Men når stortingsgruppa så tydelig har truffet et vedtak, er det ikke aktuelt for meg å delta i noen omkamp, sier Klinge til NTB.

Hun holder fast ved at det riktige ville være å innføre en nasjonalt forbud mot tigging.

– Men når flertallet i stortingsgruppa mener noe annet, så forholder jeg meg til det. Da er det også ryddigst å si ifra nå, sier hun Klinge.

– Er landsmøtevedtaket brutt?

– Godt spørsmål. Vi klargjorde det lokale tiggeforbudet i fjor sommer og kom sånn sett et stykke videre. I tillegg må stortingsgruppa forholde seg til den politiske situasjonen som oppstår mellom landsmøtene, sier hun.

Klinge mener saken kom skjevt ut at høringsforslaget fra regjeringen ble kjent.

– Det er det ingen tvil om. Men uansett ville det aldri ha vært aktuelt for Senterpartiet å forby noen å hjelpe andre, understreker hun. (NTB)

Sp får skryt for snuoperasjon

Opposisjonspartiene på Stortinget gleder seg over Sps nei til tiggeforbud.

– Sp har gjort en anstendig snuoperasjon når de nå trekker støtten til et nasjonalt tiggerforbud og heller ikke vil straffe medvirkning til tigging, sier Venstres justispolitiske talskvinne, Iselin Nybø.

SV-leder Audun Lysbakken kommer også med ros til sin gamle regjeringspartner.

– Dette gir håp om et samfunn som viser raushet og toleranse for mennesker som lever vanskelige liv i nød og fattigdom, sier han.

KrFs sosialpolitiske talsperson Kjell Ingolf Ropstad mener Sps stortingsgruppe har utvist mot ved å bryte en politisk avtale og eget landsmøtevedtak.

– Det viser at politikere også lytter til innspill og evner å korrigere kursen når man innser at den er feil. (NTB)

Høyre: Lever fint med kommunalt tiggeforbud

Høyre refser Senterpartiet for politisk avtalebrudd, men understreker at kommunale tiggeforbud i utgangspunktet var partiets foretrukne linje.

– Vi lever helt fint med at vi ikke går videre med forslaget om et nasjonalt tiggeforbud. At kommunene kan avgjøre dette på egen hånd, har vært det viktigste for oss, sier Høyres Peter Christian Frølich til NTB.

Han hevder det var Senterpartiet som overfor regjeringen insisterte på at et kommunalt forbud skulle følges av et nasjonalt.

– Det var en tindrende klar forutsetning. Det er Senterpartiet som har pushet mest på for et nasjonalt tiggeforbud. At Sp ikke lenger støtter Sp bekrefter partiets omdømme som vinglete og gjør det til avtalebryter, sier Frølich. (NTB)

Mer fra Dagsavisen