Innenriks

Senterpartiet sier nei til frihandelsavtale – vil presse Bolsonaro til å redde regnskogen i Brasil

Stadig flere partier setter ned foten for den omstridte frihandelsavtalen Mercosur. Sist ut er Senterpartiet, som ber Arbeiderpartiet følge etter. Men Ap nøler.

Det er i en kronikk i fagbladet Bistandsaktuelt at Senterparti-toppene Sigbjørn Gjelsvik og Per Olaf Lundteigen, sammen med Greenpeace, annonserer at også Sp kommer til å stemme ned frihandelsavtalen Mercosur når den skal til behandling i Stortinget.

Les mer om avtalen nederst i saken.

Målet er å presse Brasils president, Jair Bolsonaro, til å stoppe avskogingen som foregår i landet. Både i fjor og hittil i år har det vært en rekke voldsomme branner i Amazonas-regnskogen.

«På tross av den katastrofale utviklinga, har den norske regjeringa varslet at den vil be Stortinget om å ratifisere en frihandelsavtale med Brasil (EFTA-Mercosur). Senterpartiet kunngjør nå at partiet kommer til å stemme mot denne handelsavtalen, og oppfordrer andre stortingspartier om å gjøre det samme», skriver de to Sp-representantene i kronikken, og anklager regjeringen for å være «feig» og «unnfallende» overfor Bolsonaro.

Saken fortsetter under bildet. 

FILE PHOTO: A Brazilian Institute for the Environment and Renewable Natural Resources (IBAMA) fire brigade member attempts to control a fire in a tract of the Amazon jungle in Apui, Amazonas State, Brazil, August 11, 2020. REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo

En brannmann prøver å slukke en brann i Amazonas-regnskogen i Apui i Brasil i august i år. Foto: Reuters/NTB

Dermed føyer Sp seg inn i rekken av opposisjonspartier som har satt foten ned for den omstridte avtalen: SV, MDG og Rødt har allerede annonsert at de ikke kommer til å støtte den. I sommer åpnet også regjeringspartiene Venstre og KrF for å skrote frihandelsavtalen, skriver Klassekampen.

Les også: Den verste begynnelsen på brannsesongen i Amazonas på ti år 

8 milliarder til regnskogen 

– Det må være en viss sammenheng mellom hva vi sier og hva vi gjør. Vi har brukt så mye penger på satsingen i Brasil, og når vi nå ser hvordan den politiske ledelsen opptrer, må vi sette ned foten, sier Sp-veteran Lundteigen til Dagsavisen.

– Vi er kommet til et punkt der nok er nok, sier han.

Saken fortsetter under bildet. 

Hamar   20190322.
Senterpartiet (SP) og Per Olaf Lundteigen på landsmøtet på Hamar.
Foto: Terje Pedersen / NTB

Senterparti-veteran Per Olaf Lundteigen. Foto: Terje Pedersen/NTB

Siden 2008 har Norge utbetalt i overkant av 8 milliarder kroner til regnskogbeskyttelse i Brasil gjennom Amazonasfondet.

5 av disse står ubrukt på en konto som skal forvaltes av den brasilianske utviklingsbanken BNDES, skrev VG i sommer. Regjeringen har tidligere sagt at de vil holde tilbake midler til Amazonasfondet fordi de mener Brasil har brutt avtalen med Norge.

Brannene i Amazonas var i august i fjor de verste på ni år, og august i år ser ut til å bli verre, skriver Reuters. Bolsonaro har kalt brannene for en løgn, mens eksperter peker på at brannene ikke er naturlige i regnskogen, men blir påtent for å rydde plass til beitemark, skriver NTB.

Fryste regnskogmidler er ikke nok, mener Lundteigen. Ved å si nei til frihandelsavtalen vil Norge kunne sette makt bak kravet om å bevare regnskogen, tror han.

– Det er på det handelspolitiske området en virkelig kan sende et signal som vil påvirke den politiske ledelsen i Brasil, sier Sp-politikeren.

Les også: Her dør 90 prosent av koronapasientene på sykehuset (+)

Utfordrer Arbeiderpartiet 

«Avskoginga må under kontroll, og urfolks rettigheter må garanteres. Gjennom regnskogsamarbeidet med Brasil har vi definert mål på hva som ansees som en nedgang i avskoginga. Det samme målet må være et minimum for en ratifisering av handelsavtalen», skriver de to Sp-politikerne i kronikken.

– Vi er en så stor økonomisk bidragsyter til prosjektene i Brasil at det er noe den politiske ledelsen i landet vil måtte ta hensyn til, sier Lundteigen.

Saken fortsetter under bildet. 

Brazil's President Jair Bolsonaro is seen before an inauguration ceremony of the new Health Minister Eduardo Pazuello (not pictured) at the Planalto Palace in Brasilia, Brazil, September 16, 2020. REUTERS/Adriano Machado

Brasils president Jair Bolsonaro må presses til å beskytte regnskogen, mener Senterpartiet. Foto: Reuters/NTB

Nå utfordrer han Arbeiderpartiet til å gå sammen med resten av partiene på rødgrønn side om å si nei til avtalen. Men selv med Aps støtte, er det ikke flertall mot frihandelsavtalen. For å få flertall må Venstre eller KrF gjøre alvor av advarslene om at de kan komme til å stemme ned en ratfisiering.

Men det er ikke lenge til stortingsvalget, minner Lundteigen om.

– Det er usikkert når avtalen kommer til behandling når det har gått såpass lang tid hittil. Det er lenge siden forhandlingene ble ferdige. Men tida går raskt fram mot et nytt stortingsvalg, sier han.

Les også: Rekordmange miljøaktivister drept: – Har sett tilfeller av bulldosere mot urfolk med pil og bue 

Ap vil ikke si nei – enda 

Arbeiderpartiet er på sin side avventende og viser til at avtalen fortsatt ikke er lagt fram for Stortinget.

– Vi kommer til å behandle denne saken på en skikkelig måte og forsikre oss om at avtalen inneholder gode nok miljøforpliktelser før det er aktuelt for oss å være med på den, sier Åsmund Aukrust, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget for Ap.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20160113.
Åsmund Aukrust (Ap) stilte spørsmål i muntlige spørretimen onsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Ap vil ikke ta stilling før avtalen er lagt fram for Stortinget, sier stortingsrepresentant Åsmund Aukrust. Foto: Vidar Ruud/NTB 

– Er det mulig å få til? 

– Det må være målsettingen. Hvis Brasil ser at det straffer seg økonomisk å føre en så dårlig klimapolitikk som de gjør nå, er det den beste måten vi kan skape interne motstemmer på, sier Aukrust.

– Hvilke typer forpliktelser er det mulig å skrive inn i en sånn handelsavtale? 

– Det er helt sikkert ulike måter å formulere det på, men for eksempel at handelspartneren forplikter seg til å følge Paris-avtalen og å jobbe mot avskoging. Det bør ligge til grunn, sier han.

Aukrust understreker at Ap er veldig bekymret for de massive ødeleggelsene som foregår i Amazonas, og sender avgårde et spark til regjeringen, som han mener har gjort for lite for å hindre at regnskogen blir rasert.

– Jeg skulle ønske regjeringen var enda tydeligere opp mot Brasils myndigheter, både i sin kritikk og i arbeidet med å finne andre innganger for å redde regnskogen på. Hvis vi ikke klarer det, vil verden mislykkes i klimaarbeidet. Her gjør ikke klimaministeren en god nok jobb, sier han.

Dette er Mercosur-avtalen 

* EFTA-landene Sveits, Island, Liechtenstein og Norge ble 23. august 2019 enige med Mercosur-landene Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay om utkast til en frihandelsavtale.

* Avtalen sikrer tollfri markedsadgang for 99,3 prosent av norske varer innen 15 år etter avtalen trer i kraft, og gir betydelig forbedret markedsadgang for en rekke viktige produkter.

* På grunn av koronautbruddet har prosessen med teknisk og juridisk gjennomgang av avtalen blitt forsinket. Det er usikkert når den vil kunne ratifiseres, men det ventes at ratifiseringen samt framleggelse av en proposisjon til Stortinget kan skje i løpet av 2020, skriver VG.

* Flere EU-land har varslet at de vil gå mot avtalen dersom ikke Brasil forplikter seg til å stanse avskogingen.

Kilder: regjeringen.no, VG

Mer fra Dagsavisen