Innenriks

Sender ansatte på språkkurs

OSLOSKOLEN: En av fire som starter i første klasse, snakker ikke godt nok norsk til å takle skolehverdagen. Nå sender skolebyråden 4.000 barnehageansatte tilbake til skolebenken.

- Det viktigste for elevene er at de kan godt nok norsk til at de forstår undervisningen. Vi ser i Oslo med 40 prosent minoritetsandel at hver fjerde førsteklassing begynner på skolen første skoledag uten å kunne godt nok norsk, sier skolebyråd Anniken Hauglie (H).

Det er kun ei drøy uke igjen til skolestart i Oslo. Tusenvis av barn og unge er klare til å troppe opp på skoletrappa igjen neste mandag. For å sørge for at flest mulig av hovedstadens unge snakker godt nok norsk til å klare seg gjennom skolegangen, har det lenge vært en prioritert oppgave fra Oslos politikere å styrke språkopplæringen i barnehagene.

- Det jeg hører fra skolene, er at de har barn som kommer inn som tilsynelatende snakker godt norsk, men det viser seg ofte etter hvert som de blir litt eldre at de har et godt overflatespråk. Når du skal ned og forstå begrepene, svikter det, sier Hauglie.

På kurs

Nå sender hun 4.000 barnehageansatte på kurs for å sørge for at barnehagene skal være bedre rustet for å møte de mange barna med språkproblemer i Oslo.

- Vi kurser 4.000 ansatte i språkutvikling og språkkartlegging for at man skal jobbe mer systematisk i barnehagene. Da er det særlig minoritetsbarna som er viktig, sier Hauglie.

Hun sier det er viktig å videreutdanne de ansatte blant annet fordi mange barn går kort tid i barnehagen.

- Selv om 95 prosent av alle barn som begynner på skolen har gått i barnehage, vet vi at mange har gått få år. Mange går ikke lengre enn det som er kjernetiden. Hvis et barn bare går ett eller to år i barnehage, blir det enda viktigere at de to årene faktisk klarer å lære dem godt nok norsk til å håndtere skolen.

- Så i tillegg til å ha 4.000 ansatte i barnehagen på skolebenken skal vi nå gjøre et forsøk i Gamle Oslo med gratis kjernetid for barn ned til tre år. Så får vi se om de lærer seg godt nok norsk til å følge ordinær undervisning, sier hun.

I tillegg til å sende ansatte på kurs og innføre mer kjernetid i barnehagene, vurderer Hauglie å også stille strengere krav til kunnskaper hos de ansatte.

- I dag skal du kunne «Norskprøve 3» for å bli ansatt i barnehagen. Der ser vi nå på om vi skal stille enda strengere krav, sier hun.

Følger ikke opp

Medlem i kultur- og utdanningskomiteen i bystyret, Andreas Halse (Ap) er ikke spesielt imponert over språksatsinga mot Oslos barn og unge.

- Byråden sier alt det rette, men realiteten er at hun ikke følger opp, sier Halse, og legger til:

- Hun kan ikke snakke vekk at det i barnehagen i Oslo blir færre pedagoger per barn. Kvalitet er avgjørende for læring i barnehagen. Likevel er det ti prosent lavere pedagogtetthet i Oslo enn i Trondheim.

Dagsavisen har tidligere skrevet om at Oslo er den storbyen i Norge med færrest pedagoger per barn i barnehagene.

Halse sier at det er vel og bra at Hauglie sender 4.000 barnehageansatte på kurs.

- Men det er et todagerskurs i språktesting og oppfølging. Det kan ikke måle seg med utdanningen en faglært pedagog har. Det er vanskelig å se at dette er en storsatsing på språk i barnehagen når det blir færre pedagoger, sier han.

Oslo kommune opplyser til Dagsavisen at språkkurset for barnehageansatte ikke er et todagerskurs, men strekker seg over et helt år med flere samlinger.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen