Restauranten Fauna åpnet i fjor og smatt rett inn Michelin-guiden med en stjerne allerede første året. Dagsavisens byløver besøkte restauranten i fjor sommer. FOTO: ARNE OVE BERGO

Seks Michelin-stjerner til Norge

RESTAURANTER: Norge kan skilte med til sammen seks Michelin-stjerner fordelt på fem restauranter etter at nykommerne Ylajali og Fauna onsdag ble tildelt én stjerne hver under årets kåring.

Oslo-restauranten Maaemo beholder de to Michelin-stjernene den fikk i fjor, for øvrig samme antall som Maaemo debuterte med i 2012. Ingen nordisk restaurant hadde tidligere debutert med to stjerner. Bagatelle og Statholdergaarden beholder hver sin ene stjerne fra fjoråret.

Med én stjerne hver til nykommerne Ylajali og Fauna har Norge nå fem restauranter med til sammen seks Michelin-stjerner, kunngjorde Michelin under presentasjonen av «Guide Michelin Main Cities of Europe 2014» onsdag formiddag.

Det er fortsatt avstand til Danmark og Sverige. Danmark får i år tre nye stjerner, til sammen 17, fordelt på 15 restauranter. Sverige får også tre nye stjerner og dermed 15 totalt, fordelt på 13 restauranter.

Ingen restauranter i Norden har noensinne fått tre stjerner, men foruten norske Maaemo med to stjerner, har Noma og Geranium i København to stjerner hver. Det samme har Frantzén og Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm.

Nykommere

Den ene av de to nykommerne på stjernehimmelen i Oslo var forhåndsfavoritten Ylajali som ligger på St. Olavs plass. Ylajali har tatt sitt navn fra Knut Hamsuns roman «Sult» og presenterer menyer satt sammen som en roman med prolog, fire kapitler og epilog.

Den andre nykommeren, Fauna, åpnet i Solligata 2 i Oslo i fjor. Restauranten er drevet av Bjørn Svensson, samme mann som halvannet år tidligere la ned Restaurant Oscarsgate, en restaurant som hadde én Michelin-stjerne.

Flere utmerkelser

I tillegg til de seks Michelin-stjernene til totalt fem Oslo-restauranter, fikk spisestedene Lille B, Restaurant Eik og Oro Bar & Grill utmerkelsen Bib Gourmand. Dette er en belønning som Michelins inspektører gir til restauranter som kategoriseres som bra og som serverer god mat til rimelige priser.

– De nordiske landene har en uvanlig rik matkultur og et bredt sortiment av lokale råvarer som sammen med en unik matlagingsstil kombinerer kvalitet og kompetanse. Med et variert utvalg av restauranter i regionen kan vi via Bib Gourmand og stjernemerkede restauranter tilby våre lesere en variert gastronomi uansett budsjett, smak eller ønsker. Det finnes også potensial for å legge til nye byer i den nye, nordiske guiden i framtiden, sa Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis onsdag.

Ny nordisk guide

På en pressekonferanse i Stockholm onsdag formiddag opplyste Michelin at det neste år blir utgitt en egen nordisk restaurantguide, for første gang i historien. Dette var en nyhet som var ventet på forhånd.

Michelins hovedguide «Guide Michelin Main Cities of Europe 2014», hvor onsdagens stjernedryss er presentert, inneholder for Norden kun restauranter i Oslo, Stockholm og København. Det var onsdag ennå ikke klart hvilke nordiske byer som omfattes av den nye guiden.

– Det er svært viktig for oss å se på hvilke områder vi skal velge. Det er mange små byer i Norden hvor det skjer spennende ting, men jeg vil ikke avsløre noe, for det er viktig at inspektørene kan arbeide anonymt. De er ute i felten i dette øyeblikk, sa Ellis onsdag. (NTB)