Ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl og Thorvald Stoltenberg overbeviste eget partilag om at heroin i LAR er en god idé. FOTO: MIMSY MØLLER

Seiret om heroin

Narkomane bør få muligheten til å få heroin i helsevesenet, konkluderte Oslo Ap, etter langvarig kamp fra ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl og Thorvald Stoltenberg. - Det gikk så det suste! jubler Stoltenberg.

- Dette er kjempepositivt! Jeg er glad for at vi kan løfte denne saken som handler om hvordan vi kan hjelpe de aller, aller svakeste, sier ordførerkandidat for Oslo Arbeiderparti, Tone Tellevik Dahl.

I høst var Tellevik Dahl (44), og mangeårig forkjemper for en ny narkotikapolitikk Thorvald Stoltenberg (83) ute i Dagsavisen, og foreslo at Oslo Ap skulle gå inn for et prøveprosjekt med heroin i Legemiddelassistert Rehabilitering (LAR).

Forsøket har vært kontroversielt, og sterke krefter i partilaget mente at det var en dårlig idé. Men da forslaget skulle stemmes over på nominasjonsmøtet i slutten av november, stemte et overveldende flertall for.

- Det var veldig gledelig. Vi trodde vi måtte snakke om det litt flere ganger før seieren var i boks. Men nå har vi vunnet fram i Oslo, og kommer til å fremme det på landsmøtet, sier Dahl.

 

Stort flertall

I 2010 la Stoltenbergutvalget fram sin rapport, og et flertall i utvalget gikk inn for heroin i helsevesenet. Men forslaget ble aldri noe av. Nå jubler utvalgsleder Thorvald Stoltenberg for at partilaget han selv stiller til valg for til høsten, har tatt inn forslaget.

- Det gikk så det suste! Jeg var forberedt på alt, men så i løpet av sekunder sa det bang og det var vedtatt med stort flertall, sier Stoltenberg.

Selv om han har vært en forkjemper for en ny narkotikapolitikk i en årrekke, vil han ikke ta æren for å ha overbevist partilaget.

- Jeg må svare ærlig: Det er ikke jeg som skal ha ros for Oslo Aps votering i dette spørsmålet. Det er først og fremst Tellevik Dahl. Jeg tok ikke ordet i det hele tatt, sier den tidligere statsråden og toppdiplomaten, før han legger til:

- Jeg er meget glad for dette. Selv om det er en liten gruppe det gjelder, er det en gruppe som trenger hjelp.

 

Les også: Dansk heroinsuksess

 

Langt igjen

Dahl forteller at det ikke bare var enkelt å overbevise partilaget om å gå inn for et forsøksprosjekt med heroin til narkomane gjennom helsevesenet. I Klassekampen fortalte for eksempel byrådslederkandidat Raymond Johansen at han var lunken til forslaget.

- Det var mange som var motstandere på prinsipielt grunnlag, og mange var skeptiske til om det finnes gode nok uttaksmetoder for å finne de rette pasientene. Men jo mer jeg har snakket med folk om saken, både innad i partiet og ellers, har jeg opplevd mer forståelse knyttet til å åpne opp for flere medikamenter i LAR, sier hun.

Selv om partilaget har sagt ja, er det fortsatt et stykke igjen før forslaget kan bli reel politikk.

- Det er departementet som må godkjenne et slikt forsøk. Siden Stortinget aktivt har sagt at heroin som medisin ikke skal være lov, må de godkjenne et motsatt forsøksprosjekt. Nå må vi få flertallet på Stortinget til å se at det er en god ting å diskutere, sier Dahl, og legger til:

- Og så må vi vinne valget. Men det gjør vi.