Innenriks

Sed og skikk og god moral

I Kina og i Vietnam går kommunistene imot det de mener er forfall av sed og skikk. Peking vil skaffe oppvoksende ungdom «et sunt miljø» slik det heter. Statlige sensorer leter nå i TV-programmene etter det de kaller: forgiftet vestlig tankegods – egoistisk materialistisk ekstravagant føydalt og vulgært innhold» ogblir erstattet med «patriotiske kollektive sosialistiske og nasjonalistiske ideer».  De statlige TV-sendere viser også fram moderasjon i klesdrakten og unngår utenlandske uttrykk.

Innvånere i Vietnam sørger for at deres ungdoms moral og tanker styres etter forskrift nr. 47 fra Kulturministeriet. Popsanger tillates ikke. Glattraket for langt bustet eller sterkt farget hår tillates ikke. Videre skal ingen opptre i «sexy utfordrende kostymer».

Vestlig ungdom tror de selv har fritt valg på disse områder. De tar feil. Det er kapitalen i klesindustrien som bestemmer deres klesdrakt. Hvem bestemmer deres moral? Neppe vårt presteskap.

Av vår religions 10 bud er vel det viktigste:  «Du skal ikkeslå i hjel.». Norges medlemskap i NATO gjør oss forpliktet til bruk og bistand til produksjon av atomvåpen. Vi har valgt en kvinnelig forsvarsminister og unge jenter strømmer til det militære yrket foreløpig frivillig.

Norske medier svikter på alle plan når det gjelder å gi befolkningen sannheten om norsk politikk. Vi er ikke annet enn en miljødrepende olje/gass selgende natodisippel.

Millioner av mennesker omkommer av sult sykdom i krig og på flukt.  Vi vet det men reagerer ikke. Gi norske barn mulighet til å lære god sed og skikk og til å bruke det globalt. Da vil de kanskje ha mulighet til å bo videre på vår vakre klode jorden.

Gunvor Sæther

Mer fra Dagsavisen