Innenriks

Se den utrolige byen din fra innsiden

ARKITEKTUR: - Det meste av Oslo består av private hus, men byen tilhører likevel alle, sier arkitekt Ellen Haukås.

Denne helga blir dette synspunktet omsatt i praksis når Haukås, i kraft av prosjektleder, inviterer til arrangementet Oslo Åpne Hus.

Eierne av i alt 105 bygg og anlegg har sagt seg villige til å åpne sine dører for alle og enhver.

- Det folk får anledning til å se, er det beste av det beste. Jeg tror det vil være veldig interessant for mange å se hvordan det er mulig å bo, sier Haukås.

- Ingen privatsak

- Hvordan er de 105 byggene og anleggene valgt ut?

- Oslo Åpne Hus ble sist arrangert i 2011. Jeg tror det er sjuende gang vi har dette arrangementet nå. Cirka halvparten av byggene og anleggene er gjengangere. Resten er nye. Jeg selv og en gruppe andre personer, blant annet fra Oslo Arkitektforening, har ringt rundt og spurt eierne av våre favorittbygg om de være med. Mange har sagt ja, men det er også en del som ikke har villet åpne opp. Det er vi litt skuffet over, ikke minst det at eierne av store private kontorer og banker har sagt nei, svarer Haukås.

- Men bør ikke eierne av et bygg få gjøre hva de vil med det?

- Husbygging er ingen privatsak. Dette er noe som angår mange på mange måter, også fordi bygg blir stående veldig lenge.

- Sist Oslo Åpne Hus ble arrangert deltok så mye som 10.000 personer. Hvorfor er så mange nysgjerrige på hvordan andre bor og lever?

- Jeg tror ikke dette handler om tittermentalitet. Jeg tror folk er opptatt av husene. Egentlig er jeg litt overrasket over at ikke enda flere har deltatt under våre tidligere arrangementer med tanke på de mange interiørbladene folk kjøper og betaler i dyre dommer for, svarer Haukås.

- Oslo Åpne Hus gir folk anledning til å se nærmere på det som kanskje er våre største og mest dyrebare kulturskatter, og det er helt gratis, tilføyer hun.

Arrangementet får ytterligere en dimensjon ved at arkitektene stort sett vil være til stede.

Bærekraftig i 1000 år

Oslo Åpne Hus er et av 70 arrangementer i løpet av Oslo arkitekturtriennale, Nordens største arkitekturfestival. Årets triennale har tittelen «Bak den grønne døren - arkitektur og drømmen om bærekraft». Derfor omfatter Oslo Åpne Hus også 36 bygg og anlegg som har fått betegnelsen bærekraftige. Haukås mener dette begrepet på ingen måte er entydig, og heller ikke noe som er nytt.

- I 1000 år har vi hatt stavkirker, og en del av dem står fortsatt. Det må vi kunne si vitner om bærekraft, sier Haukås.

Men arkitektene har ikke alltid vært helt på høyden i denne sammenhengen.

- Det skjedde en glipp i forbindelse med industrialiseringen. Nyvinningene var mange og arkitektene klarte ikke helt å holde tritt. De siste 100 årene har ikke vært så bærekraftige, sier Haukås.

Oase i sentrum

- Hvor bærekraftige er dagens nybygg?

- Jeg tror fortsatt at mange arkitekter har et langt stykke igjen å gå, men det finnes en del som er kjempeflinke. Under Oslo Åpne Hus kan en del av deres bygg oppleves. Et eksempel er Christian Krohgs gate 39, svarer Haukås.

På denne adressen, midt i det biltetteste sentrumsområdet av Oslo, lever beboerne i 33 leiligheter i det som betegnes som «en oase». Dronninga Landskap AS og Futhark arkitekter AS har til og med fått plass til en egen kanal, forteller Haukås.

- Må oppleves, tilføyer hun entusiastisk.

I fire timer i morgen kan alle gjøre nettopp det.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Oslo åpne hus

Omfatter 105 bygg og anlegg som åpner sine dører for alle lørdag og/eller søndag.

Inkluderer alt fra regjeringskvartalet til Bait-Un-Nasr-moskéen på Furuset.

Det er gratis adgang, men enkelte steder er det et begrenset antall besøkende som slipper inn.

Arrangeres for sjuende gang. Forrige gang, i 2011, deltok om lag 10.000 personer.

Arrangeres av Oslo Arkitektforening, Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres Landsforening, Norske landskapsarkitekters forening avdeling Oslo/Akershus og Statsbygg.

Mer fra Dagsavisen