VALGGENERAL: Partileder Siv Jensen sammen med sentralstyremedlem Terje Søviknes, som har vært sentral i Frps kommunevalgkamp. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARS/NTB SCANPIX

Savner kvinnene i Frp

Fremskrittspartiet har gjort sitt dårligste valg på over 20 år. Nå starter oppvasken i partiet.

Fremskrittspartiet endte med en oppslutning på 9,5 prosent. Det er det dårligste valget på 24 år, og de står nå i fare for å miste i hvert fall halvparten av ordførerne sine.

LES OGSÅ: Carl I. Hagen: – Vi må diskutere regjeringsprosjektet

Regjeringsdeltakelse

Os-ordfører Terje Søviknes reddet Frp-bastionen i vest.

– Men jeg sitter med en blanda følelse når resultatet som helhet er såpass svakt, sier Søviknes, som også er medlem av Frps sentralstyre.

Søviknes har vært sentral i utformingen av den politiske plattformen i kommunevalgkampen. Han mener det er naturlig at hele partiorganisasjonen nå evaluerer sin lokale valgkamp, og melder opp til Frp sentralt der de finner svikt. Evalueringen vil være gjenstand for diskusjon på landsstyremøte i oktober, sammen med Frps regjeringsdeltakelse.

Enkelte Frp-ere er mer enn klare for den diskusjonen:

– Vi skal diskutere for og imot regjeringsdeltakelse. Vi er halvveis i perioden, og det er naturlig at vi gjør det. Dette er vi enige om internt, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

– En må evaluere hele valgkampen, men også om det koster mer enn det smaker å sitte i regjering. Selv mener jeg vi har fått til mye i regjering, sier stortingskollega Jan Arild Ellingsen.

KOMMENTAR: Støres store seier

Skylder på Carl

I Oslo har Frps fall fortsatt: Her hadde Frp en oppslutning på 7 prosent i 2011, ned fra 14,3 valget før. I år endte Oslo Frp på 6 prosent.

Ordføreren i Hadsel er blant dem som overfor NRK skylder noe av valgnederlaget på Oslo Frps førstekandidat Carl I. Hagen og hans uttalelser i valgkampen om flyktningene som kommer over Middelhavet. Hagen selv har ikke ønsket å kommentere utspillet. På Frps valgvake var han ydmyk om at han hadde enkelte bemerkninger som ikke var like kloke, men at han i hovedsak står for det han har sagt i valgkampen. Kilder nær partileder Siv Jensen sier partilederen satte en standard for hvor hardt en kunne gå ut i flyktningsaken, og at enkelte toppkandidater har krysset denne grensen. Hagen er en av disse. Varaordfører Tor Woldseth i Bergen er en annen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Flere kvinner

Søviknes peker også på den klare nedgangen i Bergen og Oslo som en viktig årsak til det svake resultatet nasjonalt. Han mener likevel noen av valgforskernes forklaringer ikke er dekkende:

– Det blir for enkelt å skylde bare på regjeringsslitasje og flyktningsaken.

Frp-toppen har en klar idé for hvordan Frp bør komme på fote igjen. Det må rekrutteres flere lokalpolitikere – spesielt kvinner.

– Vi har mange dyktige kvinner i dag, men vi trenger å rekruttere flere damer. Vi må nå flere av de kvinnelige velgerne, sier Søviknes.

Han mener partiet må bli bedre til å kommunisere på de «myke» politiske sakene som sosialpolitikk og eldreomsorg.

– Her har vi for lite av en retorikk i Jon Alvheims ånd, mener Søviknes.

LES OGSÅ: Overlater rådhuset til Raymond