Innenriks

Savnede søstre sier de er villige til å dø i Syria

LETER: Utenriksdepartementet bistår nå den norsk-somaliske faren som leter etter sine to døtre. Døtrene har sagt de har dratt til Syria for å bidra i krigen.

Faren opplyser til NRK at han er på et hotell i Hatay i Tyrkia, rundt 50 kilometer fra den syriske grensen. Han forteller at han har fått signaler om at døtrene er i samme by, og at de ennå ikke har kommet seg inn i Syria.

I en epost til faren fortalte døtrene sist lørdag at de hadde reist fra Norge og var på vei til Syria.

Faren forteller til NRK at den eldste datteren tok telefonen da han ringte henne tirsdag.

– Jeg prøvde å overbevise henne om at hun hadde gjort feil, men det gikk ikke. Hun avbrøt meg hele tiden og sa: «Pappa, bare glem det. Det er for sent».

– Både i eposten og i telefonsamtalen fortalte hun at hun har reist til Syria for å delta i jihad og kanskje dø der. Hun er villig til å dø, forteller faren.

– Hjernevasket

Nå får han ikke lenger kontakt med jentene når han ringer, forteller han.

De to søstrene på 16 og 19 år dro fra Norge til Syria i slutten av forrige uke. Faren sier han mener døtrene hans har blitt hjernevasket av noen i Norge, men han vet ikke av hvem.

– Jeg kaller det hjernevasking når du blir overtalt av en eller flere personer som sier du må dra til Syria og dø der. Det kaller jeg hjernevasking, sier faren.

Han legger til at han er sjokkert og at han meldte fra til politiet umiddelbart da han lørdag leste eposten fra døtrene om at de hadde dratt.

Bekymringsmelding

Politiet har etterlyst jentene internasjonalt gjennom Interpol. Utenriksdepartementet (UD) har også engasjert seg i saken.

– Siden den ene av dem er mindreårig, er vi veldig ordknappe i denne saken. Det vi kan si er at vi har mottatt en bekymringsmelding fra familien. Vi deler deres bekymring om at jentene kan ha tatt seg til Syria og bistår nå familien i forsøk på å komme i kontakt med dem, sier pressevakt Svein Atle Michelsen i UD til NTB.

NRK har vært i kontakt med venner av faren. De beskriver ham som svært liberal og rolig og forteller at han er musiker og elsker dikt. Han har ingen islamistiske eller religiøst ytterliggående holdninger, opplyser vennene.

Nikab på skolen

Selv tror han at døtrene har planer om å hjelpe til med humanitært arbeid i Syria, og at de ikke vil kjempe med våpen i hånd.

Den eldste av døtrene dukket i februar i år opp på skolen sin i Bærum, iført det ansiktsdekkende hodeplagget nikab, skriver Budstikka.

Rektor Hanne Rud ved Dønski videregående skole nektet henne å bruke hodeplagget på skolen. Hun sier de ansatte ikke var bekymret for at bruken av hodeplagget symboliserte radikalisering.

– Vi har erfaring med muslimske elever gjennom flere år. De viser sin muslimske identitet i ulik grad. Når det gjaldt denne jenta, var vi ikke bekymret, sier Rud.

Det var denne saken som førte til at det i mai i år ble innført forbud mot bruk av ansiktsdekkende hodeplagg ved alle de videregående skolene i Akershus. Jenta uttrykte da sin skuffelse, opplyser Rud.

Rud vil ikke kommentere hvorvidt hun er blitt kontaktet av Politiets sikkerhetstjeneste i denne saken, men hun sier at skolen ikke har hatt kontakt verken med jenta eller foreldrene, og at saken ikke har ført til uro i skolemiljøet. (NTB)

Mer fra Dagsavisen