Innenriks

Satser på rettferdig gull og gulv

Nå kan du for første gang kjøpe sertifisert rettferdig gull og tregulv her i Norge. Det skjer i regi av organisasjonen Fairtrade.

Fairtrade som fenomen brer stadig om seg. Tidligere har det vært mulig å kjøpe rettferdige kaffekopper og roser i landets dagligvarebutikker. Nå skal det og være mulig å legge rettferdige gulv og kjøpe øredobber som er produsert under bedre forhold enn det som har vært vanlig i den afrikanske gullindustrien. Begge disse produktene har lenge vært til salgs i utlandet, men sertifisering gjør at de nå blir tilgjengelige i Norge.

- Begge disse produktgruppene er helt nye for Fairtrade Norge. Så nytt er det faktisk at Kährs, importøren av trevirket, ennå ikke har fått noen distribusjonskanal for det i Norge, sier daglig leder i Fairtrade Norge, Erik Hager.

Foreløpig er ikke fokuset på å få den største spredningen for de rettferdige tregulvene hos privatpersoner. Men han forteller at organisasjonen jobber for å få distribusjon av både gull og gulv, som kan gjøre at norske forbrukere snart får kjøpt dem i butikkene. Samtidig håper han også at offentlige instanser vil kjenne sin besøkelsestid her.

- En ideell situasjon ville vært om det for eksempel kom inn krav om at alle gulv i nye offentlige bygg skulle være Fairtrade-sertifisert, dersom trevirket var importert fra utviklingsland. Fra der håper vi at dette er noe som brer om seg i stadig flere byggevarebutikker og private hjem, sier han.

Må gjøre noe selv

Den beste måten å bidra til rettferdig handel er ifølge Hager å faktisk gå til butikken og kjøpe varer som er produsert og sertifisert som rettferdige. Det holder ikke å bare mene at rettferdig handel-konseptet er en god idé, slår han fast.

- Man må kjøpe disse varene, selv om det kanskje blir litt dyrere. De fleste Fairtrade-produkter i dag er meget konkurransedyktig priset, men for å gi bedre forhold for dem som produserer trenger man og å gi produsentene en bedre lønn. Det må nødvendigvis reflekteres i prisen, sier han.

Han er og tydelig på at det er forbrukerne selv som må sørge for at man får flere rettferdige varer. Dette til tross for at stadig flere butikker tar inn flere og flere Fairtrade-sertifiserte varer.

- Butikkene fungerer jo slik at de tar inn ting det er en etterspørsel etter. Derfor er det viktig at man kjøper, og på den måten sier fra om at dette er det et behov for. Det samme gjelder for disse nye produktene. Det er den beste måten å bidra til rettferdig handel, mener Hager.

Har ikke bestemt seg

For å få et bredt gjennomslag for trevare i Norge er man avhengig av å få de store byggevarekjedene med på laget. Det er med andre ord i en av disse Fairtrade-tømmeret må havne for å nå ut til de tusen hjem. Men kvalitets - og miljøsjef i Byggmakker, Terje Lærum, sier at det verken er, eller skal være, lett å havne i sortimentet i deres kjede.

- Vi har en lang rekke krav som stilles til det trevirket vi tar inn. Vi stiller krav både til bærekraftighet i produksjonen av trevirket vi tar inn, og at det oppfyller strenge miljøkrav. Når det gjelder tropisk trevirke sier vi nei til det og aksepterer ingen sertifiseringsordninger uansett, sier Lærum.

En annen av de store byggevarekjedene er Maxbo, som omsetter trelast for nærmere en milliard i året. Også her nøler ledelsen med å si ja til Fairtrade-tømmeret med en gang.

- Det er nødvendig for oss å se på hva som ligger i denne sertifiseringen, og se på hvordan trevirke som er Fairtrade-sertifisert er bedre enn det vi allerede har. Men selvfølgelig stiller vi oss positive til dette, for vi er veldig opptatt av at det trevirket som importeres til Norge skal være produsert under bærekraftige forhold, sier administrerende direktør i Løvenskiold Handel, Tom Borthen.

martin.moland@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen