Forhandlingene har foregått i flere dager. Nå er fagforeningene enige med ledelsen i SAS om kutt i lønn og mer jobbing.

SAS-avtale med alle fagforeningene

Den danske kabinforeningen CAU har nå inngått en avtale med SAS.

Dermed er alle fagforeningene i selskapet med på sparetiltakene.

SAS hadde opprinnelig satt en frist til midnatt natt til mandag for å bli enig med fagforeningene, men først like før klokka 15 mandag er det klart at den siste av de åtte foreningene, danske CAU, har inngått en spareavtale med SAS, opplyser foreningen til nyhetsbyrået Ritzau.

Tøff forhandlingspartner

I morgentimene mandag ble den ene fagforeningen etter den andre enig med ledelsen i flyselskapet SAS om sparetiltakene som kan bidra til å berge arbeidsplasser og hindre en konkurs. De sju fagforeningene har gått med på å heve pensjonsalderen og jobbe mer for lavere lønn.

Forhandlingene med den danske kabinforeningen CAU trakk imidlertid i langdrag. Foreningen er kjent for å være en tøff forhandlingspartner, og også denne gangen var det foreningen under ledelse av Helge Thuesen som holdt SAS på pinebenken.

– CAU har gjennom konstant konstruktiv tilgang til forhandlingene gitt de bidrag som sikrer at SAS holdes flygende fremover. Målet har hele tiden vært å sikre den kvaliteten som kundene etterspør og som vi alle skal leve av, uttaler foreningen, ifølge Ritzau.

– At løsningen kom så sent, skyldes at vi ble sent invitert med i forhandlingene, opplyser CAU.

Øke arbeidstiden

Ifølge nyhetsbyrået TT har det danske kabinpersonalet gått med på å øke arbeidstiden til 47,5 timer i uken mot 44 timer tidligere. De har også gått med på å si fra seg en månedslønn per år. Avtalen innebærer også muligheten til å jobbe 13 timer på en arbeidsdag.

Etter planen skal styret i SAS møtes senere mandag, sammen med finansieringsgruppen som består av bankene Nordea og Swedbank, den svenske og norske stat, samt Wallenberg-stiftelsen KAW. Der blir det avgjort om avtalene mellom SAS og fagforeningene er gode nok til videre finansiering av selskapet.