Sarpsborg kommune politianmelder trossamfunn etter smitteutbrudd

Kriseledelsen i Sarpsborg har mandag besluttet å anmelde et trossamfunn for brudd på smittevernreglene etter smitteutbruddet i kommunen.

Saken er oppdatert

Det opplyste Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Størstedelen av smitten i området skriver seg fra den religiøse høytidsfeiringen som ble holdt i lokalene til Al-Ghadir i Skjeberg i august.

– Sarpsborg kommune mener at det store antallet smittede blant deltakerne, deres familiemedlemmer og andre nærkontakter viser at det har oppstått smitte på arrangementet, og at det er dette som har ført til det store utbruddet som vi nå opplever i Sarpsborg, men også i Fredrikstad, sa ordføreren.

Les også: Koronasmitte ved Sagene skole i Oslo

Mistenker brudd på smittevernreglene

I forbindelse med arrangementet var mange personer samlet, noen i flere dager og over lang tid, og kommunen mener det er grunn til mistanke om brudd på smittevernreglene.

– Derfor har kommunens kriseledelse i ettermiddag bestemt at forholdet vil bli anmeldt til politiet. Så får politiet og påtalemyndighet avgjøre om det som har skjedd, er straffbart, sa Martinsen-Evje.

Han pekte videre på at lokalene i Skjeberg ikke var et godkjent forsamlingslokale.

– Det er et faktum at lokalene i Oldtidsveien i Skjeberg, der feiringen fant sted, ikke var lovlige forsamlingslokaler.

Les også: Håndspriten er kommet for å bli

Ordfører takket for samarbeid

Feiringen startet 21. august og holdt på til søndag 30. august. Feiringen skulle egentlig ha fortsatt i tre dager til, men den ble stanset da de første smittetilfellene ble oppdaget.

Ifølge forstanderen var det mellom 60 og 70 menn og mellom 50 og 60 kvinner som deltok hver dag. Søndag skal det ha vært rundt 170 personer til stede. Menigheten har videre opplyst at de tok smittevernhensyn, og at kvinner og menn oppholdt seg i hver sin bygning.

Ordføreren takket også trossamfunnet for samarbeidet i forbindelse med smitteutbruddet. Han advarte mot hets og negative kommentarer mot dette miljøet, og oppfordret innbyggerne til å stå sammen.

– Vi må huske at forstanderen, hans familie, øvrige styremedlemmer og alle de berørte familiene har det vondt nå. Det smerter meg at det finnes barn, unge og voksne som er smittet, og som kan føle skyld og sorg, som de har tatt ansvar ved å la seg teste, sa Martinsen-Evje.

Les også: Slik har koronaperioden endret matvanene våre

Fire nye koronasmittede registrert i Sarpsborg mandag

Hun understreker at det kan komme flere smittetilfeller i løpet av kvelden.

Fra 1. september til mandag 7. september er det registrert 81 positive koronaprøver i kommunen. Et høyt tall, mener kommuneoverlegen.

– Det er en stor økning på kort tid, sa Jenseg Bergman på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Søndag var det smitterekord i kommunen, og det ble registrert 25 nye smittede i kommunen.

– Det er veldig krevende når vi får så mange på en dag, sier kommuneoverlegen.

De aller fleste tilfellene i Sarpsborg de siste dagene og uka kan ses i sammenheng med et muslimsk arrangement. Ifølge kommuneoverlegen ventes det flere smittetilfeller i kommunen de neste dagene.

Les også: Snart tre uker siden siste koronadødsfall

 – Arrangementer trenger ikke avlyses

Jenseg Bergman  mener det ikke er noen grunn til å avlyse planlagte arrangementer i kommunen.

– Det er ikke noen grunn slik smittesituasjonen er nå, til å avlyse planlagte arrangementer. Så lenge man har tatt forholdsregler og følger smittevernregler for alle arrangementer og samlinger, så kan man fortsette med arrangementene som er planlagt, sa Bergman på en pressekonferanse mandag.

Hun understreker også at kommunen mener smitteutbruddet fortsatt er under kontroll.

Les også: Forsker: Mange kan være immune mot korona