Innenriks

Sanner ønsker dialog med Norges Bank om Tangen-ansettelsen

Finansminister Jan Tore Sanner (H) vil ta initiativ til dialog med hovedstyret i Norges Bank om ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef. Samtidig har han bedt om en ny juridisk vurdering.

Av Kristian Skårdalsmo

– Jeg kan ikke instruere hovedstyret i denne saken. Samtidig har jeg registrert at Hans Andreas Limi på vegne av Frp har uttrykt et ønske om at jeg skal ta initiativ til en dialog med hovedstyret i etterkant av finanskomiteens behandling av saken knyttet til brevet fra Norges Banks representantskap til Stortinget om ansettelse av ny daglig leder av SPU, sier Sanner i en skriftlig kommentar til NTB.

– Jeg vil ta et slikt initiativ, men selvsagt innenfor de formelle rammene som gjelder for denne saken, legger han til.

Sanner har bedt lovavdelingen i Justisdepartementet om å gjøre en juridisk vurdering av regjeringens handlingsrom i saken.

– Det er riktig at vi forhører oss med lovavdelingen for også å få deres vurdering om instruksadgang. Vi ser at det kan være ulike syn, og vi ønsker derfor å få deres vurdering, sier Sanner.

– For meg er det viktig å forholde meg ryddig til de formelle rammene for ansettelse av daglig leder i SPU. Ansvaret ligger hos hovedstyret i Norges Bank.

SPU er en forkortelse for Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet. Nicolai Tangen overtar etter planen 1. september som sjef for fondet.

Instruksjonsmyndighet

Det sentrale spørsmålet er finansministerens eventuelle instruksjonsmyndighet overfor Norges Bank.

Justisdepartementet bekrefter at lovavdelingen har mottatt forespørselen.

Vurderingen er ventet å foreligge allerede torsdag ettermiddag.

Omstridt

Nylig konkluderte en juridisk utredning som Finansdepartementet bestilte fra advokatfirmaet Arntzen de Besche, med at Sanner ikke har lov til å gripe inn i ansettelsen av Tangen. Konklusjonen lå tett opptil departementets egen vurdering av saken.

Flere jussprofessorer mener imidlertid Sanner har mulighet til å gripe inn i ansettelsen, ifølge Dagens Næringsliv.

– Det er åpenbart at finansminister Jan Tore Sanner kan overstyre ansettelsen av Tangen, sier professor Benedikte Moltumyr Høgberg til avisen.

Hun får støtte fra jussprofessorene Hans Petter Graver og Ola Mestad ved Universitetet i Oslo.

Les mer om det her: Jussprofessorer mener advokatfirmas konklusjon i Tangen-rapport er feil

En vurdering fra lovavdelingen i Justisdepartementet vil imidlertid veie tungt.

Frist til fredag

Det er Norges Banks hovedstyre og sentralbanksjef Øystein Olsen som har ansvaret for ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet. Ansettelsen er for tiden gjenstand for intens politisk oppmerksomhet, etter at Norges Banks representantskap rettet skarp kritikk mot ansettelsesprosessen.

En samlet opposisjon mener Sanner må gripe inn i Tangen-saken, men partiene har vært uenige om hvor avgjørende den eksterne juridiske betenkningen fra Arntzen de Besche er.

Fremskrittspartiet har vært opptatt av å avklare handlingsrommet til finansministeren, mens SV derimot mener at det ikke er grunn til å legge stor vekt på betenkningen og viser til motstemmer fra det juridiske miljøet. Arbeiderpartiet mener heller ikke vurderingen bør veie tungt.

Les også: Samlet opposisjon mener Sanner må gripe inn i Tangen-saken

Intens sluttspurt

Finanskomiteen på Stortinget behandler nå kontrollorganets kritiske rapport. Komiteen møtes på nytt torsdag klokken 12 og har da ett døgn på seg til å komme fram til en innstilling i saken.

Etter det NTB forstår, vil ikke finanskomiteen kunne konkludere i saken før vurderingen fra lovavdelingen foreligger.

I tur og orden har de ulike partiene de siste dagene flagget sine synspunkter i saken, men Høyre har holdt igjen.

Et sentralt moment i diskusjonen om innstillingen er hvor langt Stortinget kan gå i sin kritikk, uten at det blir lovstridig og en direkte innblanding i sentralbankens arbeid. Frp har bedt Sanner «gå i dialog med hovedstyret for å prøve å finne en løsning» i saken.

Tangen skal etter planen tiltre som oljefondets nye sjef 1. september.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen