Politikk

Sandberg sitter trygt som nestleder

FRP: Flere i Frp reagerer på at Per Sandberg har vinglet rundt sin framtid som nestleder. Men alt tyder på at han sitter trygt i jobben.

- Vi har sju Frp-statsråder som leverer over forventning. Det er et løp jeg har lyst til å være med på, sa Per Sandberg da han i går skulle oppsummere hvorfor han har endret mening om sin framtid i Fremskrittspartiet.

- Så er det nok ikke alle som er like glade for at jeg fortsetter, uten at jeg fører arkiv over hvem, sa Sandberg til NTB etter at Fremskrittspartiets sentralstyre fikk vite at han allikevel vil fortsette som nestleder i partiet.

Selv om stemningen tilsynelatende var god etter sentralstyremøtet i går, jubler ikke alle Frps stortingsrepresentanter.

- Forskjellsbehandler

Nestleder i næringskomiteen, Øyvind Korsberg, mener det er vanskelig å følge med på vinglingen til Sandberg.

- Mitt syn er at partiet har andre kandidater som kunne gjort en bedre jobb som nestleder, sier han, uten å ville si hvem han har i tankene. Korsberg mener Sandberg har skapt mye bråk og trøbbel med bokutgivelsen i høst.

- Men det er åpenbart at det er god kutyme å gjøre sånt i Frp, i og med at styret jubler når han kommer tilbake. De burde gjort det klart at vedtektene gjelder samtlige i partiet.

Det har stormet rundt Sandberg etter at han ga ut selvbiografien «Mot min vilje» hvor han blant annet kom med kraftig kritikk av partifeller og beskrev interne konflikter i partiet. I en opprivende personkonflikt i Troms Frp omtales blant andre stortingsrepresentant Øyvind Korsberg.

I etterkant har det blant annet gått en debatt om Sandberg burde ekskluderes fra partiet - uten at noe ble foretatt.

- Mener du at de forskjellsbehandler, Korsberg?

- Det er bare å slå fast at det er sånn. Det er andre som er blitt ekskludert for mindre enn det han har gjort. Det er et sviktende verdigrunnlag i partiet. Jeg deler ikke verdigrunnlaget til Sandberg, sier Korsberg.

Men når Sandberg nå skisserer at han ønsker å fortsette som nestleder, tyder alt på at han sitter trygt fram til landsmøte neste år.

Siv Jensen har, etter det Dagsavisen kjenner til, aldri ønsket Sandbergs avgang, og hun kommer til å gi sin støtte til at han skal fortsette. Det betyr igjen at ingen aktuelle kandidater kommer til stille opp mot Sandberg, selv om det kan eksistere enkeltpersoner i partiet som skulle kreve at han går av.

Siv Jensen skal ha gitt uttrykk for at hun var fornøyd med Sandbergs beslutning, da hun ifølge NTB hastet ut fra sentralstyremøte i går.

At Sandberg likevel fortsetter, løser dessuten et stort problem for Frp-lederen. Partiet har fått mye kritikk i det siste for å miste kontakten med grasrota og velgerne sine fordi de blir et mini-Høyre i regjeringen. At Sandberg, eller Pesa som han kalles i partiet nå fortsetter, vil slå beina under den kritikken, og sikre at også dette segmentet har et bein innenfor i Frp-ledelsen.

Nestlederjakt

Etter at Sandberg i oktober varslet at ville gå av som nestleder har debatten gått om hvem som skal etterfølge den profilerte stortingsrepresentanten. Justisminister Anders Anundsen, statssekretær Bård Hoksrud, tidligere nestleder Terje Søviknes og Bodøs varaordfører Tom Cato Karlsen har vært nevnt som nestlederkandidater.

Flere fylkesledere i Fremskrittspartiet har til NRK uttrykket frustrasjon over Sandbergs «vingling». Blant dem er fylkesleder i Akershus, Hans Andreas Limi. Han tar Sandbergs beslutning i går til etterretning, forteller han Dagsavisen.

- Det er uheldig at han først bestemmer seg, og så ombestemmer seg. Siden beskjeden kom om at han ville trekke seg, har det blitt satt i gang en prosess med å finne ny nestleder, som tar fokus i partiet. Den situasjonen han har bidratt til, skulle vi gjerne vært foruten, sier han.

Parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Harald T. Nesvik har bedt Sandberg bestemme seg, og er fornøyd med at han i går gjorde det.

- Jeg spurte etter en avgjørelse fordi man ikke kan holde en organisasjon på vent. Og det er bra at vi fikk en avklaring, sier han.

Urokråka Sandberg varslet i fjor høst at han aktet å tre tilbake som Fremskrittspartiets første nestleder, og begrunnet dette med slitasje, manglende motivasjon og behov for mer tid med familien.

Varslet ikke Siv

Det er ikke første gang Sandberg har varslet sin avgang som nestleder. I boken kommer det fram at etter et oppvaskmøtet i styret i Frps stortingsgruppe i mai 2013, som førte til at Sandberg i etterkant sendte en SMS til møtedeltakerne og skrev at han trakk seg som partiets nestleder, bare tre dager før Frps landsmøte. Den gangen snudde han.

Sandberg skriver også at han nok hadde sluttet som nestleder for lenge siden om han ikke hadde gjort en avtale med partileder Siv Jensen høsten 2012 om å sitte til etter stortingsvalget høsten 2013.

Etter det Dagsavisen erfarer skal partileder Siv Jensen ikke ha vært informert om Sandbergs mulige comeback. Det opplyser sentrale kilder i Frp.

Det skal også ha vært begrenset kontakt mellom de to den siste tida, mens de tidligere hadde et svært nært samarbeid.

samfunn@dagsavisen.no

Per Sandberg

Har vært nestleder i Frp siden 6. mai 2006 og vært parlamentarisk nestleder siden 2005.

Har ledet arbeidet med Frps partiprogram og vært en svært sentral person i partiet.

Mange trekker ham fram som en representant for grasrota i partiet.

28. oktober 2013 varslet han at han ikke ville fortsette som nestleder i Frp på grunn av manglende motivasjon.

I november ga han ut biografien «Mot min vilje». Skal ha takket nei til både statsrådsposter og jobben som parlamentarisk leder for Frp på Stortinget. I senere tid har han imidlertid åpnet for at han kan tre inn i regjeringen.

Kilde: Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen