Jens Stoltenberg (t.h.) er klar som generalsekretær i NATO. Han kan få følge av Arne Strand (t.v.). FOTO: HILDE UNOSEN

Sammen til NATO

NATO: Jens Stoltenberg har fått stormaktenes godkjennelse til å håndplukke sine nærmeste medarbeidere når han tiltrer jobben som NATOs generalsekretær i Brussel.

Etter det Dagsavisen erfarer skal både tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland, spiondømte Arne Treholt, tidligere sjefredaktør Arne Strand og tidligere utenriksminister Jan Petersen være aktuelle i den rådgivningsgruppa som Jens Stoltenberg ønsker å ta med seg til sin nye jobb.

Det er i et personlig brev til president Barack Obama at Jens Stoltenberg ber om amerikanernes støtte til en håndplukket rådgivningsgruppe. I brevet skriver Stoltenberg blant annet at det er viktig for ham som generalsekretær å kunne spille på lag med medarbeidere han har full tillit til:

«Skal jeg kunne utføre den krevende jobben jeg er satt til å gjøre til det beste for NATO og verdensfreden, er det viktig for meg å ha rådgivere jeg kan lene meg hundre prosent til, og stole på fullt og helt,» heter det.

 

Vekker reaksjoner

Brevet fra Jens Stoltenberg skal ha vakt sterke reaksjoner i Obamas sikkerhetspolitiske råd. Blant annet skal general Philip Breedlove, som både er NATOs øverstkommanderende i Europa (SACEUR) og sjef for de amerikanske styrkene i Europa, ha reagert kraftig.

Ifølge The Washington Post skal generalen under et møte med Obama, forsvarsminister Chuck Hagel og utenriksminister John Kerry sist søndag, ha truet med å gå av om dersom, som han sa, «NATOs hovedkvarter skal fylles opp av nordmenn som sikkert i sin opprørske ungdomstid var imot alt det NATO sto for».

 

Sentralstyret orientert

Jens Stoltenberg orienterte sentralstyret i Arbeiderpartiet før helgen om hvilke planer han har når det gjelder å bygge opp et eget team rundt sin nye stilling i Brussel.

- Det var en grei orientering han kom med. Det ble litt diskusjoner om navn, men alle stilte seg positivt til navnene som ble diskutert, sier en sentralt plassert kilde til Dagsavisen.

Kilden forteller til Dagsavisen at Gro Harlem Brundtland har vært en svært viktig rådgiver for Jens Stoltenberg etter at han ble utnevnt til ny generalsekretær og at det er Brundtland som i sin tid kom opp med ideen om håndplukkede rådgivere.

- At Jens ønsker å ha henne med seg til Brussel, vil utvilsomt være av det gode. Gro nyter stor respekt, også internt i NATO, sier Ap-kilden.

 

Eget forslag

Det er Jens Stoltenberg selv som ønsker å ha med seg tidligere spiondømte Arne Treholt til Brussel. Ifølge Dagsavisens kilde var det ingen som reagerte da Treholts navn ble nevnt på sentralstyremøtet:

- Jens hadde veldig gode argumenter når det gjelder Treholt, sier vår kilde.

Nettopp Treholts navn er også spesielt omtalt i brevet Jens Stoltenberg har skrevet til president Barack Obama. Her heter det blant annet at «svært få har så gode kunnskaper om de politiske forholdene i Russland som min gode venn Arne Treholt. Med tanke på hva som nå skjer i Ukraina, er det veldig viktig for meg å ha en medarbeider med slike kunnskaper».

tor-erik.roeberg-larsen@dagsavisen.no

 

Dette er noen av de personene Jens Stoltenberg ønsker skal være med i hans rådgivningsteam i Brussel:

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland

Spiondømte Arne Treholt

Eks-sjefredaktør Arne Strand

Tidligere utenriksminister Jan Petersen

Anette Trettebergstuen (stortingsrepresentant)

Konsernsjef Rune Bjerke