Innenriks

Sammen mot hetsen

Etter at en markering ble avlyst på grunn av drapstrusler, møttes folk i går på Rådhusplassen for å ta avstand mot romfolk-hetsen.

- Det finnes ikke dårlige nasjoner. Men det finnes dårlige personer, sa artist Raja Bielenberg.

Hun var én av flere som bidro under gårsdagen markering på Rådhusplassen i går, der et hundretalls mennesker møtte opp for å sammen ta avstand fra hetsen mot romfolket.

Stoppet av drapstrusler

Opprinnelig skulle markeringen vært holdt tidligere. Laksvåg-jenta Elise Karlsen tok initiativ til å holde en markering i forrige uke, men trakk seg, etter at hun hadde mottat drapstrusler på mail. Hun anså ikke truslene for å være reelle, men valgte etter rådslagning med familien å avstå fra markeringen.

Dette provoserte Hadi Lile, som til daglig forsker ved institutt for rettsosiologi ved Universitetet i Oslo. Han har i flere år arbeidet for menneskerettigheter generelt og samiske rettigheter spesielt, og valgte å ta initiativ til en ny markering.

- Vi har hatt utallige flotte taler etter 22. juli, men ingen reagerer når ei ung jente blir drapstruet, sier Lile, som legger til at regjeringen ikke gjør nok for å bekjempe intoleranse. Han mener blant annet skolene må ta ansvar:

- Barn bør få lære historien. De bør få lære hva som har skjedd med romfolket opp gjennom, sier han.

- Opprørende

- Jeg synes det er opprørende at vanlige folk, som til vanlig har et normalt menneskesyn, kan uttale seg slik som mange gjør om romfolket, sa Håkon Astrup (38), som var en av de som møtte opp på Rådhusplassen i går. Han har vært opptatt av antirastistisk arbeid i mange år, og mener det alltid finnes en ny gruppe som får unngjelde.

- Man ser jo hva som skjer. For noen år siden var det somaliere det gikk ut over. Nå er det romfolk. Det virker som om folk har behov for å vise avstand til folk som er annerledes, sa Astrup, og la til at det godt kunne vært flere på markeringen.

- Det virker som om det er vanskelig for folk å støtte romfolk. Det er vanskelig å forstå deres kultur, sa han.

Slaget om Sognsvann

Samtidig som støttemarkeringen pågikk, fortsatte krangelen rundt romfolkets boplass på Sognsvann.

I fem måneder har omkring 60-100 romfolk campet i 25 telt i skogholtet ved Sognsvann i Oslo. I går meldte Osloby.no at Statsbygg vurderer å gå rettens vei for å få kastet dem ut.

- Våre jurister jobber med saken nå. Det ser ut til at det å begjære tvangsfravikelse er mest aktuelt, sa fungere informasjonsdirektør i Statsbygg, Stig Pettersen, til Osloby.no

En slik begjæring er på godt norsk kalt «utkastelse», og er den samme bestemmelsen som brukes når en utleier ønsker å kaste ut en leietaker, skriver nettstedet.

I en pressemelding som ble sendt ut fredag sier beboerne ved Sognsvann at en midlertidig teltplass på Statsbyggs eiendom ikke går imot eierens interesse, og at de mener han ikke har akutt grunnlag for fravikelse-begjæring. Bjørnar Evenrud, leder av organisasjonen Folk er Folk, sa til VG-nett i går at det var uaktuelt å flytte eller tømme leiren:

- Det er viktig å huske at menneskene i den ikke har så mange alternativer. Nå må vi stole på systemet og den rettslige prosessen, sa Evenrud.

Mer fra Dagsavisen