Innenriks

Samme feil år etter år

Nav, Altinn, barnevernet og politiet er blant dem som får gjennomgå av Riksrevisjonen.

- Mer aktivt lederskap og klarere erkjennelse av svakhetene ville ha bidratt til at påpekte forhold hadde blitt rettet på tidligere, sier riksrevisor Jørgen Kosmo i en pressemelding. Riksrevisjonen la i går fram sin rapport om revisjon og kontroll for budsjettåret 2011. Det er mye som blir påpekt som Riksrevisjonen også har påpekt flere ganger før. Særlig krass er kritikken mot politiet og Justisdepartementet:

* Det er fortsatt kritiske svakheter ved IKT-sikkerhet i politiet. Riksrevisjonen beskriver svikten som «svært kritikkverdig».

* Politidirektoratet har for fjerde år på rad fått «vesentlige merknader» til sitt regnskap.

* Riksrevisjonen er også bekymret over at regjeringens mål om en bemanning på to polititjenestemenn for hver 1.000 innbygger innen 2020 ser ut til å bli vanskelig å nå.

Feil utbetalinger

Også Nav får i år som tidligere år kritikk fra Riksrevisjonen:

«Riksrevisjonen ser alvorlig på at Nav siden etableringen i 2006 har fått vesentlige merknader for kvaliteten på behandlingen av ulike ytelser etter folketrygdloven.»

I første halvdel av 2011 har Riksrevisjonen avdekket feil i utbetalingene av arbeidsavklaringspenger, sykepengeutbetalinger og utbetalinger av foreldrepenger. I vedtakene om uførepensjon og alderspensjon med tidligere uførepensjon er det også avdekket feil.

Riksrevisjonen har også gjentatte ganger kritisert Navs informasjonssikkerhet.

Manglende kontroll

Næringsminister Trond Giske har fått så ørene flagrer fra flere hold den siste tida, og nå kritiseres han for manglende kontroll med Altinn. Departementet kritiseres særlig fordi det ikke tok grep selv etter at Altinn brøt sammen da selvangivelsen ble lagt ut i mars i fjor. «Departementet burde prioritert tettere oppfølging», skriver Riksrevisjonen.

Den påpeker også at tidsfristen brytes i ni av ti vedtak om plassering av barn utenfor hjemmet. Riksrevisjonen omtaler saksbehandlingstida som «urovekkende lang» og har hatt merknader til dette siden 2008. «Riksrevisjonen ser alvorlig på at det ikke har vært forbedringer i perioden, og peker på at den lange saksbehandlingstiden over flere år er uakseptabel,» heter det i pressemeldingen.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen