Innenriks

- Samarbeid stanset Europas kriger

Prismottagerne brukte historier fra egne liv da de hyllet EU som fredsprosjektet som gjorde slutt på krig og skapte fred i Europa.

EU-president Herman Van Rompuy og EU-kommisjonens president José Manuel Barroso delte taletiden da de sammen med EU-parlamentets president Martin Schulz mottok Nobels fredspris for 2012 i Oslo rådhus.

Grave sin egen grav

– Som et barn født i Belgia rett etter krigen, fikk jeg fortalt historiene av dem som hadde opplevd dem. Bestemoren min snakket om Den store krigen, sa Van Rompuy.

– I 1940 måtte faren min, som den gangen var 17 år, grave sin egen grav. Han kom seg unna; ellers ville jeg ikke ha stått her i dag.

Det europeiske samarbeidet oppsto på 1950-tallet etter at kontinentet hadde vært gjennom to katastrofale kriger på under 30 år.

Diktatur til demokrati

Også Barroso hadde en personlig beretning om hvordan han som ung portugiser opplevde at diktatur ble erstattet av demokrati – og EU-medlemskap.

– Jeg husker veldig tydelig at jeg i 1974 befant meg i menneskemengden ute i gatene i min hjemby Lisboa i Portugal for å feire den demokratiske revolusjonen og friheten, sa han mandag.

Barroso viste til at folk både i Hellas og Spania og senere i Sentral- og Øst-Europa opplevde det samme.

Flere generasjoner av europeere har valgt Europa fordi EU «plasserer individet og respekt for menneskeverdet i sentrum» og fordi Unionen «gir en stemme til ulikhetene samtidig som den skaper enhet», understreket han.

Historisk fredsprosjekt

Begge EU-lederne brukte mye av taletiden på å hylle EU som fredsprosjekt, men kom ikke unna dagens akutte gjeldskrise, som har skapt skarpe konflikter.

Van Rompuy viste til at EU nå har en historisk oppgave foran seg, nemlig å bevare freden.

– Dette kan ikke være mer tydelig enn det er i dag, hvor vi er rammet av den verste økonomiske krisen på to generasjoner, sa han, men fastholdt samtidig at han er trygg på at krisehåndteringen vil lykkes.

– Vi vil komme ut av dette sammen, og sterkere. Sterke nok i verden til å kunne forsvare våre interesser og fremme våre verdier.

– I dag er ett av de mest sannsynlige symbolene på vår enhet i alles hender. Det er euroen, Den europeiske unionens valuta. Vi kommer til å holde fast ved den, sa Barroso.

Linjer til Nobel

Begge to forsvarte også tildelingen ved å trekke linjer til Alfred Nobel. Van Rompuy la vekt på EUs evne til å forhandle fram løsninger.

– Hvis jeg skulle forklare dette for Alfred Nobel, ville jeg ha sagt: Ikke bare en fredskongress, men en evigvarende fredskongress!

Det var en klar henvisning til Nobels testamente om at fremme av fredskongresser kan rettferdiggjøre en fredspristildeling.

– «Pasifiseringen av Europa» sto helt sentralt i Alfred Nobels betraktninger. I en tidlig versjon av hans testamente satte han til og med likhetstegn mellom dette og internasjonal fred. Dette er helt i tråd med de første ordene i Schuman-erklæringen, sa Barroso, med henvisning til EUs stiftelsesdokument.

Mer fra Dagsavisen