Innenriks

Såmannen Trygve

DANSER MED ULVER: Nå må han få skrudd av møkka-
sprederen i partiet som lider av giftige personangrep. Møt Trygve Slagsvold Vedum, som i dag tar steget fra å lede på dansegulvet til å lede Senterpartiet.

«Det var en handling i stille andakt. En stille og mild kveld uten vind.»

Slik beskrives det å så i Knut Hamsuns «Markens grøde», som Trygve Slagsvold Vedum ble tvunget til å lese som 14-åring. Det spørs om kvelden i kveld blir stille og mild etter en ny ledelse er valgt etter kampvotering, eller om partiet kun er inne i stormens øye. Såfilosofien vil uansett inspirere Vedum når han nå tar tak i den store oppgaven med å gjenreise partiet etter tidens valgnederlag, og den største personstriden i partiets historie.

- Som leder vil jeg ha en såmannstanke. Fordi styrken til Senterpartiet er at du uansett hvor du reiser i Norge finner du en senterpartist. Hvis de ambassadørene der ute begynner å så, og vi blir flere, vil vi lykkes. Men hvis det bare er jeg som skal så, lykkes vi ikke, sier Vedum.

Venstre-far

Som 14-åring fikk også politikerspiren en helt spesiell julegave. Et kort fra det store politiske idolet: Anne Enger.

- Det syntes jeg var så kult at jeg ramma det inn, sier Vedum.

Men det var far og førstelektor Trond Vidar Vedum som var det største forbilde i oppveksten. Men han stemte på et annet sentrumsparti; Venstre.

- I Venstre har det vært en slags splittelse mellom gamle skole og miljø-Venstre, og det nye liberalist Venstre som vi har sett mer av nå. Det kombinert med at jeg ble aktiv i Sp gjør nok at far ikke kjenner seg så hjemme i Venstre lenger.

Det første du ser når du går inn i Vedums barndomshjem er skriften «Du skal behandle jorda som om du skal leve evig» over en påmalt blomstereng. Miljøengasjementet gjennomsyret hjemmet.

- Noe av det som har gjort meg mest fortvilt de siste åra er at Sps måte å tenke miljø på har kommet i konflikt med måten en tenker miljø på i deler av miljøverndepartementet. For målet vårt er det samme. Men jeg er ikke noe miljøengel, legger han til.

Men Vedum har et forhold til gud, og har vært ungdomsleder i Den norske kirke.

- I Hedmark har vi alltid hatt de liberale biskopene. Der har det vært en sånn folkekirke-tenkning, hvor jeg har passet godt inn. Der det er like mye rom for tvilen som troen. Men personen Jesus og måten han møtte folk på er et forbildet uansett. Han møtte ikke de som sitter på Stortinget, men de som sitter rundt stortingsbygningen. Samfunnets utstøtte.

Lesehest

Familiens interesse for litteratur og lyrikk har også forma den nye Sp-lederen. Huset var fullt av bøker og faren skriver selv dikt.

- I lyrikken er det de få ord som sier mye, mens i politikken er det ofte de mange ord som sier lite.

Foruten fars egne dikt er Hans Børli en av de store lyrikerne i Vedums øyne.

- Det som er så fantastisk med Børli og Rolf Jacobsen er kombinasjonen samfunn, menneske og kultur. Det appellerer veldig til meg. Den flotteste boka til Jacobsen er hans siste. Det er en kjærlighetserklæring til kona. Den får deg til å grine, advarer Vedum.

Følelser i salen

Da Jens Stoltenberg (Ap) presenterte Vedum som ny statsråd på Slottsplassen 18. juni 2012 beskrev han en politiker som hadde gode samarbeidsevner og usedvanlig godt humør selv i krevende situasjoner. Vedum selv har ikke de samme kravene til sine nærmeste medarbeidere, i den nye ledelsen.

- Det viktigste er evnen til å tørre tenke ut ny politikk, og at de tør å være uenig med meg.

Han understreker at det er nyttig med debatt, men på et tidspunkt fatter man vedtak.

- Da må man samles for å få politisk kraft, sier Vedum.

- Tenker du da at det bør finnes rom for Ola Borten Moe i ledelsen?

- Jeg samarbeider godt med Ola. Jeg kommer også til å samarbeide godt med Anne Beathe og Janne Sjelmo Nordås.

Talen den ferske partilederen skal holde i kveld er ikke ferdig skrevet.

- Det vil være et møte med mye følelser og både Liv Signe og Ola er personer jeg har jobbet tett sammen med og som jeg har blitt glad i. Så må jeg nesten kjenne på hvordan følelsene er i salen.

- Kan føre

Vedum er blitt kjent som en habil danser, og for å ha bedt opp førstedamen Michelle Obama til dans. For så å bli avvist.

- All den øvingen med å lede på dansegulvet, vil den hjelpe deg i din nye posisjon?

- Jeg er ikke så god til å danse. Men jeg er veldig glad i å danse. På et tidspunkt ble jeg mer opptatt av å danse enn at folk så på meg. Som leder tenker jeg det er positivt å ikke ta seg selv for høytidelig. For det vil stå ting om deg hele tida som du ikke liker. Grunnen til at jeg er blitt så profilert som danser er at jeg ikke tar meg selv så høytidelig, og at jeg kan føre.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen