Innenriks

Saker i kø hos Rikslønnsnemnda

Først i høst vil det bli klart hva som blir resultatet etter streikene blant vektere, oljearbeidere og statsansatte.

SV-leder Audun Lysbakken vil ha en slutt på hele systemet med tvungen lønnsnemnd, men inntil videre er den statlige Rikslønnsnemnda i full virksomhet. Sakene står faktisk i kø.

Siste uke i august vil nemnda avgjøre striden mellom Unio og staten. I september vil oljekonflikten trolig få en avklaring, før turen kommer til vekterne i oktober.

– Vekterstreiken og oljestreiken aktualiserer behovet for å gjøre noe med tvungen lønnsnemnd. Regjeringen burde ikke ha grepet inn i noen av de to konfliktene, sier Lysbakken til Klassekampen.

Vil ha endring

SV-lederen vil erstatte tvungen lønnsnemnd med et system der staten kan pålegge partene å holde nøkkelfunksjoner i gang uten at arbeidskonflikten blir stoppet.

– Målet må være en ordning som sikrer fellesskapets interesser samtidig som vi ivaretar streikeretten, sier Lysbakken, som understreker at SV foreløpig ikke har avgjort nøyaktig hva slags alternativ partiet ønsker til dagens system.

Også Rødt vil på sikt fjerne ordningen med tvungen lønnsnemnd.

– Minstekravet vårt i den nåværende situasjonen er at tvungen lønnsnemnd utelukkende begrenses til situasjoner der det er fare for liv og helse, og ikke misbrukes slik Bjurstrøm og regjeringen har gjort, sier partileder Bjørnar Moxnes.

Også LO-leder Roar Flåthen fant grunn til å kritisere regjeringens beslutning om å avbryte oljestreiken ved tvungen lønnsnemnd. Men å fjerne hele ordningen har ikke vært noe tema i LO-ledelsen.

– Å åpne for et slikt grep, krever en større diskusjon om hele systemet for lønnsfastsettelse, sier Flåthen til NTB. Han finner det «noe underlig» at SV først er med på å vedta tvungen lønnsnemnd i regjering for å så å kreve hele ordningen avviklet.

Omstendelig prosess

Unio Stat holdt ut lengst av de streikende arbeidstakerorganisasjonene i offentlig sektor. Først 7. juni ble streiken blant 3.500 Unio-organiserte i staten avblåst, som følge av at partene ble enige om å be om frivillig tvisteløsning.

Saksbehandlingen i Rikslønnsnemnda innledes som regel med en åpen hovedforhandling der partene får legge fram sitt syn. Deretter møtes nemnda på egen hånd for å diskutere saken. En kjennelse foreligger normalt i løpet av et par dager.

Det er ennå ikke avgjort når Rikslønnsnemnda skal starte behandlingen av arbeidskonflikten mellom Industri Energi og Oljeindustriens landsforening. Regjeringen grep til tvungen lønnsnemnd 10. juli, bare minutter før arbeidsgiverne iverksatte en storstilt lockout.

Vedtak i statsråd

Årsaken er at det formelle vedtaket om lønnsnemnd ennå ikke er fattet. Det vil trolig skje i statsråd førstkommende fredag, gjennom en provisorisk anordning fra regjeringen. Når Stortinget ikke er samlet, gir Grunnloven regjeringen anledning til å vedta slike midlertidige lover.

Stortinget hadde ikke fratrådt da vekterstreiken ble avblåst, noe som umuliggjør bruken av provisorisk anordning. Det betyr at regjeringen må legge fram et lovforslag om tvungen lønnsnemnd for Stortinget, som først trer sammen igjen i oktober.

Mer fra Dagsavisen