Innenriks

Saken til Nathan (7) for retten

Familien til den sju år gamle Nathan Eshete har tatt ut søksmål mot staten for å få bli i landet.

En høyesterettsavgjørelse fra tirsdag gjør advokatene optimistiske.

Nathan Eshete og hans familie fikk sist uke endelig avslag på asylsøknaden og må ut av Norge 16. mai. Men en høyesterettsavgjørelse gjør at familien har fattet nytt håp, skriver Bergens Tidende.

– Høyesterett har kommet med en prinsipiell beslutning, som i veldig stor grad endrer barns posisjon i forbindelse med rettslige prøvinger. Her er det viktige elementer som kan få betydning for Nathan og familien hans, sier advokat Arild Humlen, som har sagt ja til å bistå familien.

Avgjørelsen i Høyesterett er knyttet til en annen utlendingssak som involverer barn, og Humlen mener avgjørelsen gjør det mye enklere å rettsprøve slike saker.

– Blant annet blir det en kraftig styrking av vurderingen av et barns tilknytning til riket, i tillegg til en rekke andre relevante aspekter, sier Humlen.

Fredag morgen vil stevningen mot staten bli utformet, og Humlen opplyser at de også vil be om en midlertidig forføyning av Utlendingsnemdas utkastelsesvedtak.

– Hvis retten går med på det, vil det innebære at familien får midlertidig oppholdstillatelse fram til saken kan bli behandlet i rettsvesenet, sier Humlen.

. Nathan Eshete er den kanskje mest kjente av de 400 papirløse barna i Norge som har bodd på asylmottak i flere år. Selv om han er født og oppvokst her, har han og familien, som har stor støtte fra lokalbefolkningen i Ytre Arna, fått avslag på søknaden om oppholdstillatelse.

Tidligere hadde ikke Norge returavtale med Etiopia, men i januar signerte Norge en avtale som gjør at barn som Nathan kan sendes tilbake. (NTB)

Mer fra Dagsavisen