Innenriks

Saken mot Laila Anita Bertheussen oversendt Riksadvokaten

Saken mot Laila Anita Bertheussen har landet på Riksadvokatens bord. Hun er glad for at saken nå ser ut til å få en avgjørelse, sier hennes forsvarer.

Av Markus Weisser

Saken mot Laila Anita Bertheussen har landet på Riksadvokatens bord. Hun er glad for at saken nå ser ut til å få en avgjørelse, sier hennes forsvarer.

Bertheussen er samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

– Jeg kan bekrefte at forslag om påtaleavgjørelse er oversendt til Riksadvokaten, sier statsadvokat Marit Formo ved Det nasjonale statsadvokatembetet til TV 2.

Riksadvokatembetet opplyser til NTB at de mottok saken tirsdag ettermiddag.

Les også: Waras samboer mener PST lekker: – PST forsyner mediene med «godbiter» fra min havarerte ungdomstid

Tiltale eller en henleggelse

Formo ønsker ikke å kommentere innholdet i forslaget til påtaleavgjørelse, men et slikt forslag betyr i praksis enten tiltale eller en henleggelse. Det er Riksadvokaten som tar endelig stilling til påtalespørsmålet.

Etter at Riksadvokaten har vurdert saken, sendes den tilbake til Det nasjonale statsadvokatembetet.

– Vi kan tidligst etter nyttår si noe om hvor lang tid det vil ta før saken sendes til Det nasjonale statsadvokatembetet, sier førstestatsadvokat Kjerstin Kvande hos Riksadvokaten til NTB.

Bertheussen har ikke erkjent straffskyld for noen forhold.

Hennes forsvarer, advokat John Christian Elden, har flere ganger uttalt at saken kun er bygd på indisier, og at han regner med at den blir henlagt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Håper på punktum

– I motsetning til hva som skjedde da PST sendte saken til statsadvokaten, har vi ikke gjennom mediene hørt noe om hva innstillingen går ut på denne gang. Det er derfor vanskelig å kommentere på annen måte enn at min klient er glad for at saken nå ser ut til å få en avgjørelse, og hun håper dette blir et punktum for beskyldningene mot henne, sier Elden til TV 2.

Det var i september at PST bekreftet at innstillingen om påtalespørsmålet var oversendt Det nasjonale statsadvokatembetet. Flere medier meldte da at PST innstilte på å tiltale Bertheussen. Det nasjonale statsadvokatembetet sendte imidlertid saken tilbake til PST for nye undersøkelser.

Flere hendelser

Bertheussen ble 14. mars siktet av PST for å ha tent på parets egen bil ved boligen deres i Oslo i mars i år.

Torsdag 28. mars endret PST Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker som hadde funnet sted ved parets bolig, bortsett fra den hun allerede var siktet for. Wara trakk seg samme dag som justisminister.

Sakene inkluderer branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus i januar, funn av en mistenkelig gjenstand bundet fast i bilen utenfor huset i februar og funn av et truende brev i mars.

I tillegg ble det i desember i fjor tegnet hakekors og skrevet ordet «rasisit» på huset og bilen til Wara.

Mer fra Dagsavisen