Innenriks

Så er det på’n igjen

KOMMENTAR: Asyl og økonomi er vårens store temaer.

Etter en kald politisk vinter kunne det i tirsdag tyde på at det går mot en varm vår. Møtet på Statsministerens kontor mellom partene i asylforliket, endte med brede smil. Smilene var også på plass i Nydalen etter statsminister Erna Solbergs møte med Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V).

Asylmøte på Statsministerens kontor sto i grell kontrast til det rabalderet som brøt løs da innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sendte ut sine 40 tilstramningspunkter i romjula. Det ble påvist feil og brudd på Norges folkrettslige forpliktelser og på FNs flyktningkonvensjonen. KrF og Venstre, med Ap og Sp på slep, kastet seg over Listhaugs punkter.

Les også: Geir Lippestad (Ap): Håper på et samlende asylforlik

Kommentar: Listhaug over lista (Arne Strand)

Tirsdag forsøkte statsminister Erna Solberg å forlike kamphanene. Alle sa de var fornøyde. Ap-leder Jonas Gahr Støre sa det hadde vært en god tone. Etter Støres mening er det viktig at «Norge står samlet.» Det skal ikke stå på Ap når det gjelder å bli enig.

Forlik og samling er begreper som regjeringen gjerne bruker for å slippe unna opposisjonens mas og kritikk. Men opposisjonens jobb er nettopp å påvise svakhetene i regjeringens politikk. «Hennes Majestets lojale opposisjon» blir opposisjonen kalt i Storbritannia. Det må ikke tas bokstavelig. Opposisjonen i det britiske Underhuset er alltid alt annet en lojal, i alle fall i fredstid. Slik har det også vanligvis vært her i landet. Opposisjonen i Stortinget har aldri vært snill med mindretallsregjeringer.

Portrett: Sylvi Listhaug: Portvokteren

Forlik inngås gjerne i perioder med flertallsregjeringer for at opposisjonen og dermed Stortinget skal få større innflytelse. Forlik som Stortinget inngår med mindretallsregjeringer, er som regel til fordel for regjeringen.

For andre måned på rad viser gjennomsnittet av meningsmålingene at regjeringsblokken, Høyre, Frp, KrF og Venstre, har støtte fra halvparten av befolkningen. Ap er parkert på 33 prosent. Hvis denne situasjonen fryser fast, styrer Ap mot et nederlag ved stortingsvalget neste år. For å unngå nederlaget må Ap føre en tydeligere opposisjonspolitikk på alle politikkens hovedområder. Forlikenes tid må være forbi når den lange valgkampen starter.

Etter asylmøte på Statsministerens kontor setter samarbeidspartiene KrF og Venstre og opposisjonspartiene Ap og Sp sin lit til at innvandringsminister Sylvi Listhaug skal komme dem i møte. Men hun kan ikke møte dem på halvveien. For da møter hun seg selv i døra. Asylsaken er hovedårsaken til at Frps oppslutning ligger over valgresultatet på 16,3 prosent. På gjennomsnittet av målingene i februar fikk Frp 16,7 prosent. Oppslutningen om Frp vil falle hvis Sylvi Listhaug legger seg flat for Stortinget. Heller død enn rød. Til tross for smilene etter gårsdagens møte blir det nok et asyloppgjør i Stortinget over påske.

Økonomi var et hovedtema da statsminister Erna Solberg dro til Nydalen for å møte Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande. Det var i Nydalen at Solberg forgjeves forsøkte å overbevise Hareide og Skei Grande om å bli med i regjeringen. Resultatet ble en omfattende samarbeidsavtale. Erfaringen med avtalen er så dårlig at ingen mindretallsregjering i framtida vil forsøke seg på det samme.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Oljeprisfallet og flyktningsituasjonen har gjort handlingsrommet i statsbudsjettet mindre enn før. Det vil ikke gjøre det enklere å bli enig med KrF og Venstre om statsbudsjettet. KrF vil for eksempel ikke godta kutt i bistandsbudsjettet for å finansiere utgifter til flyktninger, slik finansminister Siv Jensen forsøkte seg på i fjor. Venstre står hardt på for å få fortgang i det grønne skatte- og avgiftsskifte. Frp stritter imot.

Til tross for smilene etter møtet i Nydalen, tror jeg at Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande er glad for at de sa nei til å bli med i Solbergs regjering. Spørsmålet er om de vil si nei neste gang Solberg spør. Hvis det da blir noen neste gang. Det avgjøres først etter valget neste år.

Mer fra Dagsavisen